Aktuelno Globus

Nastavljen tavaf, zbog korona virusa ograda oko K’abe

Nakon jučerašnje zatvaranja zbog preventivnih mjera i sterilizacije, vlasti Saudijska Arabija od jutros su za vjernike otvorile vrata Mesdžidul-Harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Gepostet von Haramain am Samstag, 7. März 2020

Tavaf se kod K’abe obavlja danas sa sabah namaza. Postavljena je ograda oko K’abe i, prevencije radi, vjernici za sada ne mogu da se približe do same prve “Božje kuće” i dotaknu je.

Juče je u najsvetijim mjestima muslimana vršena dezinfekcija i instaliranje najsavremenije opreme za dezinfekciju zraka zbog čega je, u njenoj neposrednoj blizini, bio zaustavljen tavaf oko K’abe. Takođe, juče je džuma nemaz obavljen u dvorištu Velike džamije u Mekki.

Kako je pojašnjeno tavaf oko K’abe je zatvoren za temeljitu sterilizaciju, a obavljanje tavafa se nastavilo na drugim spratovima. Prostor oko K’abe prazan je po prvi put od nemilih događaja iz 1979. godine, i to se kroz historiju desilo više puta.

Nakon suspenzije umre i nametanja zabrane ulaska u zemlju, saudijske vlasti su pokrenule brojne preventivne aktivnosti na zaštiti od korona virusa.

Najopsežnije mjere zaštite od korona virusa sprovode su u Mesdžidul-Haremu u Meki i Poslanikovoj džamiji u Medini.

Također, po prvi put Mesdžidul-Harem u Meki i Poslanikova džamija u Medini zatvaraju se sahat vremena nakon jacije namaza, a otvaraju se sahat prije sabaha. Uvedena je i restrikcija konzumiranja Zemzema.

Iako su uvedene stroge mjere zaštite, još uvijek je dozvoljen pristup vjernicima koji mogu tavafiti na drugom spratu Mesdžidul harema.

– Obustava tavafa bila više puta kroz historiju

Neki islamski učenjaci su, prenoseći svoje utiske u vezi ovog dogašaja, istakli da su zbog obustave tavafa oko Kabe, upitani da li je to predznak Smaka svijeta.

Obustave tavafa su se desile više puta, a najpoznatije su:

– 317. god po Hidžri kada su Karamite zabranile obavljanje hadža oko 10 godina. U tom periodu su ubili mnogo hodočasnika i odnijeli hadžerul esved, da bi ga nakon 20 godina prodali, pa je vraćen u zid K’abe.

– 1814. godine nove ere, zabranjeno je obavljanje hadža zbog kuge.

1883. godine nove ere, zabranjeno je obavljanje hadža zbog kolere.

Remembering the 1979 Siege of Makkah

– 1979. god je obustavljen tavaf i namaz u Haremu zbog slučaja Juhayman al-Utaybi (oružane opsade Božje kuće od strane selefistički militantnih zelota – umišljenih Mehdija, spasitelja), u vremenu od dvije sedmice.

– 2017. godine je kratko obustavljen tavaf oko K’abe zbog prevelikog broja hadžija.

– Također se dešavalo da tavaf bude obustavljen zbog poplava koje su zahvatale i samu K’abu.

Saudijska Arabija je u međuvremenu zbog korona zabranila obavljanje umre. U toj zemčji je do sada registrovano ukupno pet slučajeva zaraženih od virusa korona.

Izuzetno rijetka slika Hajara Aswada-složena slika koja pokazuje vrlo detaljan raspored blagoslovljenog kamena. Trebalo mi je 20 minuta da snimim ovu sliku.

Povezane vijesti