Aktuelno Društvo Srbija

Nasufović: Molite se za svakog čovjeka, onako kako je to radio Allahov poslanik

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović u poslanici za Kurban-bajram poručio je vjernicima da su ovo dani radosti i da ne dozvole sebi da ovaj Bajram dočekaju u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom.

“U tradiciji muslimana dan radosti u kojem se ostvarilo ovo veličanstveno zajedništvo jesu dani Bajrama koji su pred nama. Zato, draga braćo i sestre, vi koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svojem domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom”, ukazao je on.

On je u Bajrakli džamiji u Beogradu podsjetio da je kurban (žrtva) svako odricanje od onoga što nam je drago i važno radi približavanja Allahu, dželle šanuhu.

“To je težak put, a nagrada je velika. Zaista, nema žetve bez sjetve, nema uspjeha bez napora, nema života bez pokreta! Ovo je dan kada hadžije sa svih strana svijeta borave u Mekki i izvršavaju svoju petu vjersku dužnost – hadž. Za primljen hadž kod Allaha, dželle šanuhu, nagrada je oprost svih grijeha i vječni boravak u Džennetu! Veliki bajram je zato, ne samo zbog toga što duže traje od Ramazanskog bajrama, već i zbog vidljive i neskrivene žrtve, truda i napora koje vjernik čini i u danima koji prethode i u toku trajanja Bajrama”, kazao je Nasifović izrazivši uvjerenje da se veličina i važnost ovog Bajrama ogleda u tome što se u njemu sastavlja Božanska voljai ljudska želja još od vremena prve porodice, a naročito od vremena Ibrahima, alejhis-Selam, Božijeg prijateljai poslanika koji je ostao trajni izazov zajedništva svim vjerujućim ljudima monoteistima, bez razlike na to kojoj denominaciji pripadali.

Podsjetio je da je jedini čovjek kojega je Bog nazvao Zajednicom, a to je Ibrahim, alejhis-selam, zbog svoje želje prema Bogu, i zbog Božije volje prema čovjeku, dat je kao primjer jevrejima, hrišćanima i nama muslimanima, da je moguće radovati se ostvarenju svoje želje samo onda kada je u skladu s Božijom voljom.

Vjernicima je poručio da ne zaborave u svojim dovama svoje žive i umrle, svoje komšije i prijatelje, one koje poznaju i one koje ne poznaju.

“Molite se za svakog čovjeka, onako kako je to radio Allahov poslanik Muhammed, alejhisselam! Ne zaboravite da je čovjek čovjeku najveći dar od Boga!”, istakao je Nasufović uputivši bajramske čestitke svim muslimanima, moleći dragog Allaha za dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom svijeta koji žele mir i dobro čovječanstvu, a đacima sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Po takvimu (vjerskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice Srbije sutra, 11. avgusta 2019. godine, počinje Kurban-bajram i traje četiri dana. U našoj tradiciji spominje se još i kao Hadžski bajram ili Veliki bajram. Kako je naglašeno u bajramskoj poslanici svaki od ovih naziva je opravdan i nosi važne poruke.

Foto: Islamska zajednica Srbije (IZS), arhiv

 

Povezane vijesti