Aktuelno Društvo Srbija

Neprijavljene eure krili u čarapama i novčaniku

Srbijanski carinici su protekle nedjelje na graničnim prelazima Batrovci i Gradina spriječili prenos neprijavljenih deviza u iznosu od preko 100.000 uvra.

Najsvežiji prekršaj otkriven je 17. januara 2019. godine na ulazu graničnog prelaza Batrovci, na granici s Hrvatskom, kada je na red za carinsku kontrolu pristigao ”BMW” turskih registarskih oznaka kojim je, iz Italije ka Turskoj, sam putovao turski državljanin.

“Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, 49-godišnji vozač rekao je da sa sobom nosi lični prtljag i 10.000 evra. Carinici su se ipak odlučili za detaljan pregled, a već prilikom otvaranja naslona za ruku primetili su nešto sumnjivo. Tada je u čarapi otkriveno gotovo 62.000 neprijavljenih eura, saopćila je Uprava carina Srbije.

Nekoliko dana ranije, 14. januara 2019. godine na izlazu graničnog prelaza Gradina, prema Bugarskoj, spriječen je još jedan turski državljanin da prenese 42.500 neprijavljenih eura.

Tada je 45-godišnji vozač ”BMW” austrijskih registarskih oznaka carinicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je utvrđeno suprotno.
Putnik je, u novčaniku koji je nosio u zadnjem džepu, imao 42.500 eura, od kojih mu je 10.000 eura vraćeno, što je dozvoljeni limit koji može da se prenosi preko granice bez prijavljivanja.

Carinici Srbije su u posljednje tri godine oduzeli oko 13 miliona neprijavljenih eura, najčešće od Turaka i Albanca na graničnim prelazima Gradina, Batrovci i Preševo.

Na osnovu Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizmad devize se privremeno oduzimaju i predaju prekršajnom sudu koji najčešće kažnjava novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem novca.

Oduzeti novac se direktno sliva u državni budžet jer se rijetko dešava da putnik dokaže porijeklo novca.

 

Povezane vijesti