26 Septembra, 2022
Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Nova pravila o koronavirusu: Sedam dana izolacije za one koji se od kovida liječe kod kuće

Vlada Srbije usvojila je jučer i formalno odluku Kriznog štaba o skraćenju karantina za kovid pozitivne osobe.

Prema usvojenoj uredbi osobe zaražene koronavirusom, a koje nemaju simptome ili težina bolesti ne zahtjeva liječenje u bolničkim uslovima boraviće u kućnoj izolaciji u trajanju od 7 dana.

Kako je dalje objašnjeno, takve osobe se nakon tog perioda javljaju na pregled kod lekara u domu zdravlja ili kovid ambulanti, a izolacija se prekida bez novog testiranja.

Ako lice zaraženo koronavirusom ima teži oblik, biće u izoalaciji od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.

Pravilo za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite

Za njih važi pravilo da se testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Vlada Srbije izglasala je i smanjenje cijene testiranja.

Tako je cijena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cijena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Karantin skraćen na 5 dana za kontakte

Regionalni zavodi za javno zdravlje večeras su dobili obavještenje da se karantin sa 10 dana skraćuje na pet, prenose beogradski mediji.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju u Zavodu za javno zdravlje Beograda čak i ako je PCR test negativan, poslije kontakta sa zaraženom osobom karantin mora da traje pet dana.

Da podsjetimo, od karantina su izuzeti oni koji su vakcinisani drugom i trećom dozom prije najviše 210 dana od poslednje doze, kao i oni koji imaju dokaz o preležanom kovidu izdat prije minimum 14, a ne stariji od 210 dana.

Povezane vijesti