Aktuelno Društvo Sandžak

Novi Pazar bez javnog toaleta, “ćenifa se osjeća” u centru grada

Objekat javnog toaleta u centru Novog Pazara je više od dvije decenije van upotrebe i nema tu funkciju. Na tom mjestu krajem devedestih je bio restoran “Mozart”, a danas nesavjesni građani u neposrednoj blizini, na keju i ispod mostova, i dalje obavljaju fiziološke potrebe.

Prolaznici, pogotovo gosti, su uznemireni neprijatnim mirisom fekalija. Odmahuju i pokazuju rukom na mjesto odakle se šire neprijatni mirisi. Slažu se da je ruglo u centru grada i nešto što ne priliči sredini, gradu i društvu. Sramota ih, kažu, da govore o ovoj temi i pozivaju nadležne da nešto učine.

“Gradski oci” govore da je ovog ljeta bila najveća građevinska sezona, a u obrojnim najavam i izjavama od zvaničnika grada nije pomenuta izgradnju javnog toaleta. S druge strane, kako ističu, Novi Pazar ima sve više gostiju i turista.

Direktor JKP “Čistoća” Novi Pazar Emin Omerović se slaže da bi održavanje higijene na ovom prostoru trebalo biti učestalije jer se neprijatni mirisi, kako potvrđuje, pogotovo u ljetnjem periodu, osjećaju u samom centru grada.

“Treba da obratimo pažnju i koliko smo u moći poboljšamo održavanje, naročito ispod mostova i kod hotela Vrbak. Učinićemo sve što je do naše strane. Puno puta smo i mi ograničeni zbog naših programa režima. Grad se stalno širi, moramo da povećamo kapacitet, ubacimo još mehanizacije i zaposlimo još ljudi da bi smo mogli da postignemo”, rekao je Omerović u telefonskoj izjavi za SNews.

On dodaje da bi u slučaju da se napravi javni toalet ta djelatnost vjerovatno bilo povjerena JKP “Čistoća”, čime bi mogli zaposliti određen broj ljudi.

JKP “Čistoća” Novi Pazar koje je bilo ovlašćeno da upravlja sa tim objektom prije deset godina je vratilo taj objekat gradskoj upravi Grada Novog Pazara.

– Fali WC u gradu

Prema riječima direktora JKP “Čistoća” Novi Pazar, Emina Omerovića, to preduzeće samo održava ovaj objekat, a ne gazduje s njim.

“Što se tiče javnog vc-a povremeno vršimo čišćenje, dezinfekciju, operemo platoe oko vc-a. Narod povremeno i dalje upotrebljava taj vc, koliko znamo iz naših izvora. Te površine povremeno održavamo, kao i rečna korita koja su u blizini”, rekao je Omerovića za SNews.

On odgovara da “makad dva puta mjesečno” operu prostor ispod mostova i oko javnog toaleta. Naglašava da je to očigledno da “fali javni vc u gradu”.

Dodaje da u okviru pijaca sa kojima upravlja JKP “Čistoća” postoje četiri javna toaleta koje koriste građani. U poljednje tri godine su, prema riječima Omerovića, popravili i rekonstruisali toalete i na kvantaškoj i robnoj pijaci, ali je zbog nedostatka finansijkih sredstava još nije popravljen javni toalet na zelenoj pijaci.

Na pitanje da li se uskoro planira izgradnja javnih tolate u Novom Pazaru, pogotovo u užem centru grada gdje veliki protok ljudi, ali i sve većeg broja gostiju i turista koji dolaze u ovaj grad, Omerović odgovara da je to ipak pitanje za urbaniste i službe koje se bave urbanizacijom i potrebama grada.

“Naše komunalno preduzeće ima u obavezi odnošenja otpada, reciklaže, pogrebne usluge i ostalo. Bilo je govora da se planira izgradnja nekog javnog toaleta ali je ipak to pitanje za Zavod za urbanizam i urbanističke službe u gradskoj upravi. Oni imaju detaljnije informacije”, poručio je Omerović.

Sa istim pitanjima redakcija SNews-a se obratila gradskoj upravi i Kabinetu gradonačelnika Novog Pazara, ali su nas, bez pružanja bilo kakvog odgovora na ovu temu, uputili na JKP “Čistoća”.

– Ukazano na postojanje potrebe za higijensko-sanitarni nadzor

Iz Zavoda za javno zdravlje ZJZ Novi Pazar kažu da u prethodne četiri godine, koliko postoji ova ustanova, nisu dobili ni jednu prijavu u vezi higijenskog stanja niti zahtjev za izvršenje higijensko- sanitarnog nadzora na prostoru u neposrednoj blizini bivšeg objekta javnog toaleta.

“Kao javno zdravstvena ustanova otvoreni smo za bilo koji vid saradnje u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja stanovništva Novog Pazara, a Vama se najsrdačnije zahvaljujemo što ste nam ukazali na postojanje ovog problema”, naveo je u izjavi za SNews direktor Zavoda za javno zdravlje ZJZ Novi Pazar Šefadil Spahić.

Povezane vijesti