Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Novi Pazar dobio jedno vatrogasno-spasilačko vozilo

U Beogradu je danas uručeno sedam vatrogasnih vozila koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nabavilo za potrebe Sektora za vanredne situacije. Jedno vatrogasno-spasilačko vozilo dobio je i Novi Pazar. Cisterne najvećeg kapaciteta odlaze u Kikindu i Kruševac.

U posljednjih godinu dana u Novom Pazaru se desilo više požara u kojima je bilo ljudskih žrtava. Vatrogasna služba u Novom Pazaru naišla je na osude javnosti zbog neopremljenosti i neadekvatnog postupanja.

Požar u zgradi Bor , u ulici Rasima Halilovića  u Novom Pazaru, 29. septembra 2018. godine /arhiv

Podsjećamo da je Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara odbio izvještaj Vatrogasno-spasilačke službe MUP-a o požaru u zgradi Bor, u ulici Rasima Halilovića, 29. septembra 2018. godine u kojem su živote izgubile tri osobe. Tada je predočena informacija da je MUP Srbije posljednji put vatrogasno vozilo za Novi Pazar nabavio 2008. godine.

Također je ocjenjeno da Vatrogasno-spaslilačka služba u Novom Pazaru nije u stanju da zaštiti živote i imovinu građana ovog grada.

Prema popisu stanovništva  iz 2011. godine grad Kikinda je imao 59.329 stanovnika  u gradu Kruševcu živjelo je ukupno 128.752 stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar je imao 109.327 stanovnika.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio nova ulaganja u vatrogasno-spasilačke jedinice.

Stefanović je precizirao da će dvije cisterne najvećeg kapaciteta, sa više od 10.000 litara, biti dodeljene vatrogasno-spasilačkim jedinicama u Kikindi i Kruševcu, dok će pet novih navalnih vatrogasno-spasilačkih vozila dobiti jedinice u Beogradu, Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru i Somboru.

„Nastavljamo naš proces osavremenjavanja i jačanja jedinica policije i vatrogasno-spasilačkih jedinica, jer je to posao koji želimo da uradimo zbog bezbednosti svih naših građana i povećanja kapaciteta rada naših jedinica“, rekao je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je 33 nova vatrogasno-spasilačka vozila marke „MAZ“, od čega je 21 isporučeno, računajući i danas predstavljenih sedam, dok će preostalih 12 biti isporučeno u aprilu.

Stefanović je kazao da je pored ovih vozila, dogovorena nabavka još 25 vatrogasno-spasilačkih vozila tipa „MAN“, od kojih će 14 biti isporučeno krajem jula i početkom avgusta, dok će ostalih devet biti isporučeno do kraja januara sljedeće godine.

On je rekao i da će vatrogasno-spasilačke jedinice do kraja jula ili početka avgusta dobiti i 17 kamiona tipa „KAMAZ“ i dodao da se tokom ove godine planira ugovaranje nabavke oko 300 vatrogasno-spasilačkih terenskih kombi vozila, specijalnih logističkih vozila za potrebe Sektora za vanredne situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je i tri terenska vozila za praćenje i suzbijanje šumskih požara, kao i osam terenskih motornih vozila sa pripremljenim izvodom instalacije za kolsku radio stanicu i dodatnu opremu.

„Ministarstvo, kroz saradnju sa britanskim i drugim vatrogasnim savezima, razmatra i nabavku jednog dela polovnih vozila koja su u odličnom tehničkom stanju, a koja će zameniti vozila u vatrogasno-spasilačkim jedinicama, od kojih su neka, nažalost, proizvedena i 70-ih godina prošlog veka“, rekao je Stefanović.

Povezane vijesti