Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Građani čuvaju porušenu berbernicu, od sutra najavili izgradnju (FOTO)

Nekoliko stotina građana Novog Pazara solidarisalo se sa poznatim berberinom iz tog grada kojem je noćas srušen objekat u neposrednoj blizini Arap džamije, u staroj čaršiji.

Istovremeno u dvorištu Mešihata IZ-u Srbiji okupili su se uposlenici i pristalice te islamske zajednice. U neposrednoj blizini bile su i patrole policije, a saobraćaj u tom dijelu Novog Pazara nekoliko sati je bio prekinut.

Tokom okupljanja građana nije bilo incidenata ali su među građanima podignute tenzije.

Prisutni građani kod porušenog objekta u ulici 1. maj su osudili postupak rušenja oraniziran od strane Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i najavili da će se već od sutra organizirati da se porušeni lokal ponovo izgradi.

– Varvarski postupak IZuS

Vlasnik objekta, inače poznati novopazarski berberin, Ramiz Dugopoljac je rekao da će se večeras, nakon uredne prijave policiji, sa sinovima i prijateljima, čuvati, kako je naveo, da se rušitelji ne povrate i sruše ono šta je ostalo od objekta.

“Veoma sam zadovoljan podrškom ljudi, možda će biti i veća. Moj djed i otac su radili ovdje kao berberi, ja već 45 godina radim ovdje u ovom lokalu. Moj babo je to kupio 1970. godine od Uniproma-Slobode, moj otac je to preveo i do danas nismo imali nikakvih problema”, rekao je Dugopoljac da spor s Islamskom zajednicom u Srbiji, zbog toga što oni tvrde da je zemljište njihovo, vodi na sudu.

On je poručio da ovakav potez i poruku IZ-e u Srbiji, da preko noći organizuje rušenje, doživljava kao “varvarsku” zbog toga što, kako je kazao, nisu čekali da sud odluči o tom sporu.

“Čekao sam, to je sad valjdu u martu trebalo da bude. Umesto njih, ja sam to pokrenuo. Oni su ovo preko noći uradili, od ovoga izdržavam porodicu, ja supruga i petoro djece. Ako ne radim ovdje nemam od čega da živim”, poručio je Ramiz.

On je ranije rekao za SNews da su predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nekoliko puta vršili pritisak na njega, zahtjevajući da se iseli iz objekta.

Berberska radnja vlasništvo porodice Dugopoljac, u ulici 1. maj u Novom Pazaru, porušena je tokom noći od strane, za sada, nepoznatih osoba. U objektu je uništen kompletan inventar.

Iz Islamske zajednice u Srbiji prethodno su odbijali da ovim povodom daju izjavu, zaim je Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) saopštenjem potvrdio da je rano jutros porušila berbersku radnju u ulici 1.maj u Novom Pazaru.

Kako je navedeno “građevinska služba Islamske zajednicegodine otklonila nelegalno podignuti objekat na vakufskom zemljištu u dvorištu Arap džamije radi izvođenja predviđenih restauratorskih radova”.

“Sve tvrdnje korisnika tog objekta o navodnom vlasništvu nad ovim vakufom su neistinite sa ciljem pokušaja otimanja vakufske imovine”, saopštila je Islamska zajednica u Srbiji uz objavu faksimila posjeovonog lista sa brojem nepokretnosti 12157.

Srušeni objekat nalazi se u neposrednoj blizini Arap džamije koja je, sem minareta i jednog zida, u septembru 2018. godine, porušena gotovo do temelja i na njenim temeljima je izgrađena džamija od betona i blokova. Uz džamiju su izgrađeni i novi lokali u kojima su većinom zlatarske radnje.

Arap džamija, iz 1528. godine, nalazi se u današnjem starom dijelu Novog Pazara.

Tokom okupljana građana primjećeni su i pripadnici bezbjednosnih službi. Policija i pravosudni oragni se još nisu oglasili povodom ovih događaja.

Istovremeno na društvenim mrežama između pristalica Muamera Zukorlića, njegove partije i Islamske zajednice u Srbiji, s jedne, i onih koji to nisu, s druge strane vode se rasprave s elementima poziva na naselje i prijetnjama.

Povezane vijesti