Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Novi Pazar: Neispravna voda na javnim česmama opasna po zdravlje

Pod naslovom “Opasno po zdravlje”, udruženje “Green Love” je, na osnovu zvaničnog Izvještaja o ispravnost javnih česama Grada Novog Pazara, objavilo tabelu kvaliteta vode za piće na javnim česmam i slavinama u osnovnim školama koje imaju sopstvene izvore vodosnabdjevanja.

Ti podaci pokazuju da je voda sa veoma malog broja javnih česama i kontrolisanih uzoraka sa slavina iz škola ispravna za piće.

Na osnovu analiza sa slavina u 14 školskih objekata na području (seoskom) Grada Novog Pazara voda je fizički i hemijski bila ispravna samo u dvije škole, a mikrobiološki samo u jednoj.

Na osnovu uzoraka vode sa 26 javnih česama, sa gradskog i seoskog područja, Grada Novog Pazara, fizičko-hemijska i mikrobiloška ispravnost vode registrirana je na javnim česmama “Česmalija” i Bagrenje”, dok je samo mikrobiloški, ali ne fizičko-hemijski, ispravna voda na česmi “Halimača 1”.

Na većini objavljenih izvještaja laboratorisjkog ispitivanja ispravnosti vode za piće stoji da “dobijene vrijednosti ispitivanih parametara ‘ne odgovaraju’ iz Tabele-1 Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Green Love konstatuje da u pogledu mikrobiološke neispravnosti vode za piće, u uzorcima je utvrđeno prisustvo bakterija: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Koliformne bakterije i Crevne enterokoke.

“Prisustvo ovih bakterija ukazuje da je voda za piće zagađena fekalijama ljudskog i/ili životinjskog porijekla. Po zdravlje je najopasnija Escherichia coli. Voda za piće koja sadrži ovu bakteriju može izazvati gastrointestinalne bolesti, infekcije kože, uha, disajnih puteva, očiju i neurološke infekcije. Najčešći simptomi su grčevi u stomaku, proliv, mučnina, povraćanje i prisustvo krvi u mokraći. Fizičko hemijski i mikrobiološki neispravna voda nije bezbjedna ni za kakvu upotrebu”, zaključuju iz uduženja Green Love.

Podsjećaju i predočavaju da se primjenom hemijskih i uv tretmana zagađene vode mogu učiniti bezbjednim za piće.

Labarotoijsko ispitivanje je na osnovu uzorkovanja vode, od 28. novembra 2019. godine, radila akreditovana labaratorija “MIPHEM” iz Zemuna 5. decembra, a po zahtjevu Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove Grada Novog Pazara.

Iz Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja Srbije ranije je predočeno da je kontrola ispravnosti vode za piće na javnim česmama u nadležnosti lokalne samouprave. Laboratorijsku analizu obavljaju nadležni Zavodi i Instituti za javno zdravlje na osnovu zahjteva odnosno ugovora sa lokalnom samoupravom. Nadležni iz opštine, takođe su dužni da istaknu pismeno upozorenje na javnoj česmi ukoliko voda iz nje nije za piće. U slučaju i kada su istaknute često se dešava da nesavjesni građani skidaju ili uništavaju takva upozorenja.

Ovu oblast u Republici Srbiji reguliše Zakon o komunalnim delatnostima.

Udruženje “Green Love” (Zelena ljubav) iz Novog Pazara bavi se edukacijom i podizanjem nivoa svijesti građana, a posebno djece i mladih o značaju zaštite životne sredine.

Povezane vijesti