23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Objavljen Lokalni registar izvora zagađivanja, i Ustanova za sport potencijalni zagađivač

Gradska uprava Novog Pazara objavila je danas na svom sajtu Lokalni registar izvora zagađivanja. Takav registar za Novi Pazar je javnosti dostupan po prvi put. Zakon o zaštiti životne sredine donešen je prije 18, a posljedni put dopunjen prije 4 godine.

Na listi su devet privrednih subjekata i to: AD “Novi Pazar put”, Naftna industrija Srbije, JKP “Gradska toplana”, Opšta bolnica Novi Pazar, Minel rastavljači d.o.o, Ustanova za sport Novi Pazar, JOIN d.o.o. Novi Pazar, SKKTR Jasmin i TRI-B d.o.o.

Radi se o registru potencijalnih zagađivača, a ne o nekom od privrednih subjekata koji su stvarni zagađivača i registar će biti ažuriran, rečeno je za SNews iz Odjeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novog Pazara.

Rukovodilac tog odjeljenja, Ivan Milanović pojašnjava da je Lokalni registar izvora zagađivanja evidencija propisana Zakonom o zaštiti životne sredine prema kojem su sva pravna lica i preduzetnici koji obavljaju određenu vrstu i obim djelatnosti u obavezi da lokalnoj samoupravi do 31. marta tekuće godine, za prethodnu godinu, dostave podatke podatke o emisija koju vrše na vodu, vazduh i zemljište.

“To je statistički podatak koji lokalne samouprave vode isto kao i štov vodi Agencija za zaštitiu životne sredine za nacinalni registar izvora zagađivanja.To ne mora da znači da privredni subjekti koji su u lokalnom registru izvora zagađivanja zagađivači jer oni se, u najvećem broju slučajeva, kreću u okviru propisa o emisijama koje oni vrše. Oni su samo potencijalni zagađivači životne sredine i država treba da ima njihovu evidenciju i uvid u stanje životne sredine, a i radi raznih projekata”, rekao je Milanović, istakavši da najvećih broj tih privrednih subjekata imaju filtere.

Prema njegovim riječima pravna lica čiji obim djelatnosti prelazi odgovarajuće granice podatke dostavljaju nacionalnom registru izvora zagađivanja i oni nisu u obavezi da dostavljaju podatke za lokalni registar.

“Moguće je da se oni nalaze tamo, u tim evidencijama, a ne u našim. To treba provjerit. Možda, na ovom spisku se ne nalaze svi i oni koje smo mi obavjestili, a nisu dostavili podatke, za njih će biti prosliđeni podaci inspekciji za zaštitu životne sredine pošto je tu predviđena odgovarajuća odgovornost, da ih procesuraju ili eventualno podnesu neke prijave”, rekao je on, odgovarajući na pitanje zbog čega u registru nisu oni za koje se u javnosti neformalno zna da su zagaživači životne sredine.

Registar je, podvlači, promjenljiv i stalno se ažurira jer, neke se firme gase, iunova registruju ili ne dotavljaju podatke.

Za Zdrav Novi Pazar: Nastaviti pritiske, samo da ambijent u kojem živimo učinimo zdravim

Građanski aktivisti iz ekološke grupe “Za zdrav Novi Pazar koja već duže vrijeme insistira da lokalna samouprava objavi lokalni registar izvora zagađivanja je u prvom regiranju ocjenila da taj registar nije gotov.

“Samo 9 upisanih od ukupno 50 mapiranih zagađivača. Ne smatramo da je registar zagađivača gotov, naprotiv, nije čak ni 20 posto odrađen. Upućujemo dalji apel za izradu registra zagađivača. Ne možemo imati dalje planove za čistu rijeku bez toga. Moraju se nastaviti pritisci za dalji rad. Rad za čistu rijeku nikome ne šteti niti škodi, naprotiv, može samo da ambijent u kojem živimo učini zdravim”, objavili su na društvenim mrežama.

Podsjećamo, udruženje “Za zdrav Novi Pazar” je u junu ove godine održalo protest u centru Novog Pazara nakon izlivanja mazuta iz “Gradske toplane” u rijeku Rašku, a skup je organizovan pod sloganima “Stop nemaru” i “Hoćemo zdravu životnu sredinu”.

Oni su tada tražili da se to izlivanje hitno zaustavi, da Zavod za javno zdravlje objavi izvještaj o uticaju tog incidenta na zdravlje ljudi, te da se smijene odgovorni i protiv njih pokrenu odgovarajući postupci.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: