Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Novi Pazar: Obustava rada u poštama

Obustavi rada poštanskih radnika u Srbiji danas su se pridružili zaposleni u poštama u Novom Pazaru.

U novopazarskoj glavnoj pošti u ulici 28. novembar kod Ekonomske škole danas ne rade šalteri i ne vrši se prijem pošiljki, potvrđeno je za SNews.

Kako je rečeno radi se o obustavi posla zbg nezadovoljstva radnika i za sada nije poznato kada će ta pošta početi redovno da pruža usluge građanima.

Na ulaznim vratima pošte u ulici Avnoja, u lučnoj zgradi, istaknut je natšis “štrajk”. Nezvanično, slična situacija je u ostalim novopazarskim poštama.

Samostalni sindikat poštanskih radnika saopštio je danas da, su povodom opravdanog iskazivanja nezadovoljstva zaposlenih “zbog bednih zarada i neprihvatljive ponude od 10 posto koja u suštini znači 2.000 do 4.000 dinara povećanja zarade, zaposleni su samoinicijativno i samoorganizovano ušli u obustavu”.

“Samostalni sindikat poštanskih radnika pruža punu podršku i njegovo članstvo i aktivisti u obustavi učestvuju isključivo kao zaposleni. U ovom kontekstu predsednik Sindikata je i davao izjave za pojedine medije i portale na njihov poziv naglašavajući jasno i nedvosmisleno da je zahtev zaposlenih isključivo uvećanje zarade do republičkog proseka”, navode iz ovog sindikata.

Obustava rada organizovana je, kako je navedeno, zbog zarada koje su veoma niske i iznose od 32 do 39 hiljada dinara. U štrajku su neposredni izvršioci – kuriri , poštari i šalterski radnici. Oni predstavljaju oko dvije trećine, ili oko 11.500 radnika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, medijalna neto zarada u Srbiji za novembar iznosila je 39.654 dinara – što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Dva sindikalna zahtjeva koja su opšte poznata u poslednje tri godine su izbor direktora Preduzeća i Nadzornog odbora.

Kompanija Pošte Srbije saopštila je da se direktorka Mirjana Petrović u srijedu sastala sa Nebojšom Stefanovićem, potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova i da je planirano povećanje zarada od deset odsto u 2020. godinu usklađeno sa finansijskim mogućnostima i održivim poslovanjem preduzeća, kao i da će januarska plata biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom prosjeku.

Iz kompanije tvrde i da je dijalog sa zaposlenima započet u martu doveo do niza konkretnih mjera kao što su isplate dijelova dobiti i solidarne pomoći.

Ovo je već treći veliki štrajk radnika pošte u prethodne tri godine.U martu 2019. došlo je do potpune obustave rada.

Štrajk je prekinut nakon što je Stefanović obećao radnicima povećanje zarada, i ispunjenje dvije trećine zahtjeva.

Izvor: BBC na srpskom, SNews

Povezane vijesti