Aktuelno Novi Pazar

Novi Pazar: Opasnost od urušavanja gradskog bedema

Mlade arhitekte iz Novog Pazara, Tarik Brunčević i Semir Poturak alarmiranjem javnosti ovih dana ukazali su na urušavanje dijela novopazarske tvrđave (15. vijek), na jugozapadnoj strani bedema, poznatije kao “Bezistan”. Reagirali su i zvaničnici lokalne samouprave i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Taj objekat se ubraja u javnu svojinu, vlasništvo je grada i sada nema zajedničkih i institucionalnih aktivnosti da se on zaštiti.

Glavni urbanista u lokalnoj samoupravi Novog Pazara Elvir Hamidović je izjavio da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ne dozvoljava sanaciju južnog Bedema Novopazarske tvrđave dok se ne ispita uzrok njegovog urušavanja.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da su iz ove ustanove još početkom godine poslali obaveštenje direktoru DOO “Lipa” Ćerimu Šemsoviću, u čijem vlasništvu je i ugostiteljski objekat na Bedemu, da prestane sa radom da bi se mogao ispitati uzrok urušavanja.

“Oni su ukazali i na nezakonito sagrađenu nadstrešnicu na ovom objektu, međutim do iseljenja iz ovog objekta još uvek nije došlo. I ja sam razgovarao sa Šemsovićem i predočio mu sve opasnosti, koje on zakupcu objekta takođe treba da objasni“, rekao je Hamidović.

Radio Sto plus je prethodno prenio apel mladog arhitekta Tarika Brunčevića koji je upozorio na potrebu što hitniju privremenu konstrukcijom čime bi se ojačao Bedem i zaustavilo njegovo dalje obrušavanje, dok se ne počne sa njegovom obnovom.

On je tada našem kazao i da je potrebno ukloniti i montažni objekat na ovom Bedemu, jer ga on dodatno opterećuje svojom težinom.

Gradski arhitekt Hamidović je ocjenio da je žalosno da ovakav kulturno istorijski spomenik propada zbog nesavesnosti određenih ljudi, naglasivši da je gradska uprava još prije tri godine, kada je krenulo urušavanje, reagovala i obratila se nadležnim institucijama.

“Rečeno nam je da se mora pristupiti detaljnom ispitivanju samog objekta, da bi se utvrdio uzrok. Tada smo i postupili prema upustvima i Direkcija za izgradnju je postavila zaštitnu mrežu sa natpisom kojim se građani upozoravaju da zaobilaze taj prostor jer nije bezbedan“, rekao je Hamidović.

On je pojasnio da je po Zakonu o planiranju i izgradnji kompletna nadležnost nad kulturno istorijskim spomenicima u rukama Republičke građevinske inspekcije, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva građevinarstva i infrastrukture.

– Peticija zbog hiljadu razloga

Na stranici www.peticije24.com pokrenuta je “Peticija za uklanjanje diskoteke sa starog osmanskog bedema u Novom Pazaru”. Za kratko vrijeme jevilo se oko 450 ljudi sa raznih mjesta u svijetu.

Inicijator peticije je mladi arhitekta iz Novog Pazara Semir Poturak. U pojašnjenju razloga za pokretanje peticije se navodi da se u Novom Pazaru, u jednom dijelu stare osmanske tvrđave nalazi diskoteka koja prijeti da potpuno poruši stare zidove bedema.

“Prosto su sva državna tela, agencije, lokalna samouprava, gluvi i slepi prema ovom problemu koji bi se inače smatrao velikom sramotom i ne bi ni dolazio u obzir u normalnim državama u kojima se gradjeno nasledje poštuje kao svetinja jer su u pitanju najautentičniji izvori istorije”, ističe se u uvodu pokrenute peticije.

Poturak je na društvenim mrežama publikovao izvode iz Geodetskog zavoda kojima se potvrđuje da se dio gradskog bedema o kojem je riječ nalazi na površini koja je javna svojina.

Peticiju su, pored građana Novog Pazara i drugim sandžačkih mjesta podržali i sandžački iseljenici u Evropi, SAD i Turskoj.

SNEWS je izdvojio navode onih koji su glasali, napisali razlog i komentar i stali imenom i prezimenom iza svog stava.

Semir Turković: Tragovi istorije govore o postojanju naroda, ako izgubimo tragove naše prošlosti izgubićemo naše postojanje.

Anida Ujkanović: Ovo ne priliči našem gradu!

Edib Biberović: U Novom Pazaru se u jednom delu stare osmanske tvrđave nalazi diskoteka koja preti da potpuno poruši stare zidove bedema. Prosto su sva državna tela, agencije, lokalna samouprava, gluvi i slepi prema ovom problemu koji bi se inače smatrao velikom sramotom i ne bi ni dolazio u obzir u normalnim državama u kojima se građeno nasleđe poštuje kao svetinja jer su u pitanju najautentičniji izvori istorije.

Esad Imamović: Nigde u svetu se ne zloupotrebljavaju ovakvi spomenici kao kod nas, sramota je da gledaju ovo gradske vlasti i da dopuštaju za par hiljada dinara mesečno.

Ilda Zuković: Zato što kao vozač i pešak ne želim da poginem prolazeći pored! Zato što je to naša istorija koju ne želim da srušimo! I zato što mu je potrebna adekvatna primena u vidu muzeja i kafića tematski povezana sa građevinom!Volim moj BEDEM!

Kemal Čašić: Nije mesto takvom objektu na mestu kulturno istorijskog nasleđa.

Muhammed Ayan: Potpisujem u nastojanju da sačuvamo kulturnu baštinu, tradiciju, identitet Bošnjačkog i drugih naroda. U svakom drugom normalnom mjestu ne bi diskoteka narušavala izgled bedema i parka koji predstavljaju ljepotu i kulturno nasljedstvo.

Zenaida Koca: Zbog tradicije kulture, obeležja… Zbog preteće opasnosti od urušavanja, zbog uzurpacije istorijskog dobra… Zbog hiljadu razloga. Ovo je moj grad.

Mirza Tajić: Zato što su bezobrazni

Amir Poturak: Zato što volimo naš grad i vreme je da se stane na kraj propadanju kulturno-istorijskih spomenika. Oni čine dušu ovog grada. Bili su tu pre nas, moraju da ostanu i posle nas. Šta će bilo ko sutra svom detetu da kaže?

Ernad Šabotić: Moramo sačuvati kulturnu baštinu našeg grada, iako je prilično mala, ovo što nam ostalo moramo gledati kao zlato, a trenutno izgleda kao ruglo.

Jugozapadni dio tvrđave se već decenijama koristio kao ugostiteljski objekat. Nekada poznata “Bezistan kafana” već dugi niz godina je diskoteka u kojoj se okupljaju mladi.

Gradska tvrđava (kale ili bedem) u Novom Pazaru je pod zaštitom države, izgrađena je sredinom 15. vijeka od strane Osmanlija. Temelje Novog Pazara postavio je osnivač Skoplja, Sarajeva i Šapca, turski vojkovođa Isa beg Isaković.

Povezane vijesti