Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Počeli protesti roditelja i profesora Ekonomsko-trgovinske škole

Članovi Savjeta roditelja i Nastavničkog vijeća Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru počeli su danas sa protestima nakon što je srbijanski ministar prosvjete smjenio doskorašnjeg direktora Seada Ljajića i na njegovo mjesto postavio profesor informatike i matematike iz Novog Pazara Ivana Veljkovića.

Roditelji i profesori su se u utorak okupili u krugu škole iskazujući na taj način protest protiv odnosa ministra prema organima škole.

Predsjednik Savjeta roditelja Ekonomsko-trgovinske škole Amer Reč je novinarima pročitao saopćenje rekavši da je škola raspisala konkurs za izbor direktora škole, a nastavničko vijeće je sa 114 glasova podržalo svog kandidata kojeg su jednoglasno podržali i školski i upravni odbor.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja se još uvijek nije oglasilo povodom ovog prijedloga škole kojie je izglasan prije tri mjeseca. Savjet roditelja jednoglasno podržava odluke Školskog odbora i Nastavničkog vijeća i iz tog razloga zahtjevamo da se ministarstvo što prije oglasi i ispoštuje odluke natsavničkog vijeća, Školskog odbora i Savjeta roditelja. U suprotnom najavljujemo ozbiljne proteste sve do onog trenutka dok nadležno ministarstvo ne ispoštuje odluke svih organa škole”, rekao je Reč.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, naglasio da, kao roditelj, nije dobio ni jednu informaciju, niti se do sada bilo ko iz ministarstva obratio roditeljima, kolektivu i organim ove škole.

Profesorica Nezrina Sinanović je ukazala da je većina zaposlenih u školi ima svog kandidata i jedinstven stav.

“Negodujemo znog nepoštovanja rokova od strane Ministarstva. Nikakvo zvanično obavještenje nismo dobili o smjeni direktora niti o postavljanju novog direktora. Sve ono što zakon dozvoljava, ukoliko bude bilo potrebe, mi ćemo preduzeti. Ukoliko bude bilo potrebe, ne isključujemo mogućnost štrajka. Sumnjam da ćemo mirno da prihvatimo to što nam se bude i kada se budu servirala ta dokumenta o kojima već cijeli grad priča”, poručila je profesorica Sinanović dodavši da njihove aktivnosti neće utjecati na nastavu.

Predstavnici Sindikata zaposlenih u Ekonomsko-trgovinskoj školi su iznijeli stav da direktor škole treba da bude biran iz reda zaposlenih nastavnika škole.

Doskorašnji direktor Sead Ljajić je na tu poziciju proveo skoro jednu deceniju, a Agencija za borbu protiv korupcije je nekoliko puta podnosila prijavu protiv njega.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru je ranije odbacilo krivičnu prijavu protiv Seada Ljajjića koju je podneijla Agencija zbog neprijavljivanje imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.

Povezane vijesti