Aktuelno Novi Pazar Sport

Novi Pazar postao grad paraglajdinga (FOTO)

Kod Novog Pazara  je održano međunarodno takmičenje u paraglajdingu “Novi Pazar Open 2019”. koje se boduje i kao prvo kolo lige Srbije u disciplini prelet.

Predrag Dudić iz PK “Golija” iz Raške je prema zvaničnim rezultatima pobjednik natjecanja. On je trku vazdušnom linijom, u dužini od 74,6 kilometara, prešao za 2 sata, 23 minuta i 37 sekundi.

Marko Radenković, PK “EOL” iz Kraljeva je bio drugi, dok je rumunjski pilot paraglajdera Cristian Deacu iz PK “Telecom Academy# bio treći.

Najbolje plasirani novopazarac je Edin Mavrić iz Sportsko aero udruženje “Jastreb“ koji je zauzeo 35 poziciju.

U takmičenju je učestvovalo 45 takmičara paraglajdera iz Kine, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nakon jučerašnjeg otkazivanja takmičenja zbog jakog vjetra, na brdu Hodževo, polijetanje je, uz povoljne vremenske prilike danas oko 13 sati organizirano sa kote Odvraćenica, na planini Golija, tridesetak kilometara od Novog Pazara.

Prema pravilima takmičenja piloti paraglajdera su tokom leta bili u obavezi da ovjere tačno definisane tačke na zemlji. To se čini uz pomoć navigacionih uređaja i drugih instrumenata, a sudije prate pojedinačno svakog letača, mjere vrijeme i provjeru putanje kretanja.

Piloti s glajdetom, u zavisnosti od vremenskih i uslova letenja dostižu visinu do nekoliko hiljada metara, a pravilo je da se ne leti iznad oblaka. Letači koji su danas oko 13 sati poletili sa Golije bili su na visini do tri hiljade metara, a nakon 74,4 kilometar vazdušne putanje spuštali su se u području mejsta Deževa.

Kako je saopćeno iz Vazduhoplovnog saveza Srbije nakon takmičenja u Novom Pazaru, piloti paraglajdera će imati samo jednu nedjelju pauze, jer ih već 1. maja očekuju novi takmičarski zadaci u Vršcu, na međunarodnom takmičenju i 2. kolu lige “Vršac Open“ od 1. do 5. maja u organizaciji Kluba slobodnog letenja “Ares“ iz Beograda.

– Paraglajding sport u ekspanziji, Novi Pazar ima pet pilota paraglajdera

Na međunarodnim takmičenjama najbolji piloti paraglejdera ostaju u vazduhu i do 15 sati, navode poznavaoci ovog sporta.

Jedan od organizatora takmičenja, Zoran Nikolić, inače, pilot iz PK “Golija” iz Raške je takmičenje i organizaciju u Novom Pazaru ocjenio kao veoma dobro.

Nikolić koji je dugi niz godina u ovom sportu rekao je za Anadolu Agency (AA) da je paraglajdin u ekspanziji, te da je organizacija ovog sporta u Srbiji dovedena na evropski nivo. Desetak pilota iz Srbije je u samom vrhu svjetskog kupa, među njima je pilot Vladimir Bačanin, aktuelni državni prvak.

On ističe da taj sport nije posebno fizički zahtjevan, ali da je potrebna jaka volja te da je “paraglajdin opasan onoliko koliko ga ti sam napraviš sebi opasnim”.

“Ako se ispoštuju procedure i ako sve o svemu vodi računa, ispoštuje priroda, ne može da bude toliko opasno. Postoje mnogo opasniji sportovi”, poručuje Nikolić dodajući da piloti imaju rezervne padobrane, poznaju meteorologiju i uvijek se preduzimaju mjere sigurnosti.

U Novom Pazaru već dvije godine postoji paraglajding klub, a prošle godine je održano revijelano takmičenje. Osnivač Sportsko aero udruženje “Jastreb“ Novi Pazar Fikret Ajdinović je rekao da u ovom gradu već ima pet paraglajdera i zainteresovanih da se bave ovim sportom. Pojašnjava i kako se počinje bavljenje ovim sportom i potvrđuje da ne spada u toliko skupe sportove.

“Počinje se sa upoznavanjem opreme, morate znati šta je paraglajding, glajder, vario sistem, prateća oprema…Počinje se sa treningom na livadi gdje treba da naučite da držite glajder i vladate njime. Morate imati svoga instruktora sa licencom jer ako učite ovaj sport je vrlo opasno. Psiho-fizička pripremljenost je takođe važna”, poručuje Ajdinović paraglajder i osnivač Sportsko aero udruženje “Jastreb“ iz Novog Pazara.

“Novi Pazar Open 2019” održan je u okviru obilježavanja 558. godišnjice Novog Pazara i Dana grada. Takmičenje u paraglajdingu i promociju ovog sporta, pored Grada Novog Pazara, podržali su Sportski savez Novog Pazara i Regionalna turistička organizacija Sandžaka (RTOS).

Povezane vijesti