Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Novi Pazar: Rezerve krvi na minimumu, p(r)ozivaju privatne firme

Nakon pola godine od ukidanja namjeskog davanja krvi i pošto je Novi Pazar, prema novom propisu, sastavni deo beogradskog Instituta za transfuziju krvi, iz novopazarskog Crvenog krsta je danas saopšteno da su rezerve krvi u tom gradu na minimumu u odnosu na potrebe.

“Iz novopazarskog Crvenog krsta apeluju na sve građane koji mogu da se odazovu sutrašnjoj akciji jer su rezerve krvi na minimumu u odnosu na potrebe. Inače, 97 procenata stanovništva oslanja se na samo 3 posto dobrovoljnih davalaca krvi, što je, kako kaže sekretarka Crvenog krsta, Ljiljana Kostić, poražavajuća statistika”, objavila je RTV Novi Pazar.

U odnosi na akcije u prvoj polovini ove godine mediji bliski lokalnim vlastima su naveli da se u ovakvim akcijama rijetko pokupi potrebna količina krvi, a prozvani su i privatni preduzetnici.

“Iz Crvenog krsta apeluju na sve građane koji se zdravstveno dobro osjećaju a naročito na mlađu populaciju da daju svoj doprinos i na taj način spasu nekome život. Poseban apel upućuje se privatnim preduzetnicima da dozvole svojim radnicima koji žele da daju krv, da odu sa radnog mjesta, jer znajući da nakon davanja krvi radniku mora dati dva slobodna dana, većina poslodavaca ne dozvoljava radnicima da se odazovu ovim akcijama”, navedeno je u izvještaju RTV Novi Pazar i nekih portala bliski Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) i Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Konstatira se i da je “Novi Pazar najmlađi grad u Evropi pa apel važi i za omladinu da daju krv i na taj način pomognu nekom kome je pomoć potrebna, a nikada se ne zna kome će od nas ta krv zatrebati”.

Prikupljanja krvi u Novom Pazaru od januara 2019. organizuje isključivo Crveni krst i lokalna samouprava.

Akcija dobrovoljnog davalanja krvi biće organizirana suta u centru grada, kod Sebilja od 10-16h, gdje će biti transfuziomobil iz Instituta za transfuziju krvi Srbije sa ekipom ljekara koja će vršiti preglede i raditi potrebne rezultate.

” Popunite potrebne formulare i dajte krv. Jer vaših pet minuta nekom život znači”, poručeno je.

Predstavnici Grada Novog Pazara, Opšte bolnice u Novom Pazaru, Instituta za transfuziologiju iz Beograda, Crvenog krsta iz Novog Pazara i Tutuina predočili su u januaru ove godine da započela puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namjensko davanje krvi.

“Novi sistem rada uređen je način na koji se krv testira i obrađuje u ovlašćenim centrima, čime će se postići potpuno ujednačen, kvalitetan način liječenja pacijenata na čitavoj teritoriji Srbije. Istovremeno će se obezbediti bolje upravljanje rezervama krvi i stabilnije snabdevanje zdravstvenih ustanova”, najavili su krajem kanuara ove godine predstavnici Instituta za transfuziju krvi iz Beograda.

Odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima opštinama se ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi. Novi Pazar je, prema novom propisu, a na zadovoljstvo građana sastavni deo beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

Akcije prikupljanja krvi u Novom Pazaru organizuje isključivo Crveni krst i lokalna samouprava. Davanje krvi u Novom Pazaru je moguće dati dva puta mjesečno. Na početku je to bilo u foajeu novopazarskog Kulturnog centra, aksnije je organizirano u srednjim školama i na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Novopazarskoj opštoj bolnici je potrebno oko 1900 jedinica krvi godišnje, odonsno 130 jedinica na mjesečnom nivou. Za obezbjeđivanje zaliha potrebnih pacijentima Opšte bolnice važno je da se na svakih 15 dana na poziv Crvenog krsta odazove 65 građana.

“Pacijenti su ranije čekali krv, a od sada će krv čekati njih. Do sada bio čest slučaj da se od porodice, prije nego što se pacijent stavi na operativni program, traži da obezbjedi davaoce za određeni broj jedinica krvi, što nije uvek lako. Novi zakon znači da će krvi biti dovoljno za sve kojima je potrebna a da će davanje dragocene tečnosti biti organizovano na dobrovoljnoj osnovi”, izjavio je početkom ove godine direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović.

Foto: SNews, Grad Novi Pazar (arhiv)

 

Povezane vijesti