Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Za radove na Žitnom trgu od grada više od 109 hiljada eura

Grad Novi Pazar objavio je odluku o dodjeli ugovora novopazarskoj firmi “Ukras” za “Građevinske radove na uređenju Žitnog trga”. Ukras se, kako je navedeno u odluci, javio kao jedini ponuđač na pozivu javne nabavke i dobio taj posao za 12.950.650 dinara odnosno, 15.540.780 dinara sa PDV-om.

Ovu odluku je potpisao novopostavljeni načelnik gradske uprave Džemil Divanefendič, a javnosti još nije poznato kako su radovi mogli da počnu nedjelju dana prije donošenje odluke o Ugovoru, nakon ocjene Komisije za javne nabavke Grada Novog Pazara.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji radovi podrazumjevanju popločavanje i afaltiranje, odnosno i “postavljanje granitnih ploča debljine 3 centimetra, sive boje sa kombinacijom ukrasnih elemenata crne i bordo nijanse”.

Radovi ispred gradskog muzeja “Ras” zgrade pravosuđa, na već utvrđenom arheološkom lokalitetu, na mjestu koje je do sada bila zelena površina, počeli su prošle sedmice, prije donošenja i objavljivanja odluke o dodjeli ugovora.

Lokalne vlasti Novog Pazara još nisu objavile informaciju da li su prije početka radova dobijene potrebne dozvole i saglasnoti, uključujući i one koje se odnose na Republički zavod za zašttu spomenika kulture.

Grad Novi Pazar je 22. marta ove godine donio odluku o pokretanju javne nabavke u otvorenom postupku “Građevinsk radovi na uređenju Žitnog trga”, a istoj firmi su dodjeljeni poslovi popločavanja platota ispred solitera “Kula, između ulica Avnoja i Rifata Burdževića, kao prolaza u Novoj Lučnoj zgradi. Ukras, takođe, izvodi radove na novopazarskom rekreacionom centru.

Foto: Tree Di, Semir Poturak

– Arheološka radionica na Žitnom trgu

Na Žitnom trgu, mjestu gdje se nalazi arheološki lokalitet – ostaci hamama iz osmanskog perioda , čiji je jedan dio ranije pronađen uz samu zgradu Muzeja, a u julu 2017. godine, ispred ulaza u zgradu suda, su otkriveni i zidovi hamama za koji se pretpostavlja da je stariji od poznatog Isa-begovog hamama iz polovice 15. vijeka.

Tokom izvođenja zemljanih radova nije primjećeno prisustvo arheologa, a na društvenim mrežama od strane  Tree Di Institua koji vodi arhitekta Semir Poturak upućen je poziv za održavanje “Arheološke radionice” na Žitnom trgu.

“Radni je dan, a ispred muzeja bageri kopaju rupe za šahte bez prisustva arheologa, bez prisustva bilo kog stručnog lica koji će ispratiti iskopine… Krenuo sam da se poslušam, al sam morao da ostanem do kraja radnog vremena na gradilištu da slučajno ne izbije kakav ostatak… Vidjećete cijevi starog hamama, komade savršeno zelene keramike, ostatke temelja”, objavio je mladi novopazarski arhitekta uz publikovanje fotografija ostataka keramike i drugog materijala.

– Fontana s muzikom na mjestu zelene površine

Takođe mladi arhitekta iz Novog Pazara Atila Hamidović, sin gradskog urbaiste Elvira Hamidovića je još u decembru objavio video s prikazom idejnog rješenja Žitnog trga.

“Obzirom da postojeći prostor Žitnog trga ne poseduje neku namjenu koja bi bila od značaja za naš grad, posmatrajući prostor došao sam do zaključka da trenutni prostor služi kao ‘prečica’. U tom slučaju, obzirom da Žitni trg okružuju zgrada muzeja Ras, Kulturni centar i zgrada Uniproma, došao sam na ideju da je najbolje formirati prostor koji će biti od značaja za navedene objekte i naše Pazarce kao otvoreni amfiteatar stepenaste strukture koga čine vodena površina (fontana) čiji se vodoskoci mogu napraviti da rade u dinamičnom ritmu prateće muzike i mosta koji će imati višenamjensku funkciju: pješački most kao veza dve strane i funkciju bine prilikom održavanja različitih aktivnosti (književne večeri, besede, likovni saloni i izložbe, noć muzeja, manje pozorišne predstave ili pak manji muzički koncerti i performansi, a može koristiti i kao letnja pozornica – kino na otvorenom)”,stoji u opisu vedoa na yotube kanalu.

Žitni trg u Novom Pazaru je do kraja osamdesetih bio mjesto gdje su bili zanatlije, uglavnom kovači, sad su tu zbog blizine suda većinom kancelarije advokata, a ime Žitni trg je dobio što se nekada na tom mejstu prodavalo žito.

Povezane vijesti