Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar zvanično: Prosjačenje na minumumu, kockanja i prostitucije nema

Pred Prekršajnim sudom u Novom Pazaru je tokom 2018. godine pokrenuto šest prekršajnih potupaka zbog prosjačenja i donijeto pet odluka za taj prekršaj. Kako je zvanično navedeno, u odgovoru SNews-u na zahtjev za pristup informacija od javnog značaja, Prekršajni sud u Novom Pazaru je odluke za ugrožavanje spokojstva građana prosjačenjem donio “u zakonskom minimumu”.

Pripadnici Policijske uprave Novi Pazar su tokom prošle 2018. i u prvih pet mjeseci ove godine sproveli četiri akcije na suzbijanju prosjačenja. Policija je zbog ovog prekršaja u Novom Pazaru podnijela šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest lica i u Sjenici, za isti prekršaj, protiv jednog lica.

Istražujući “prosjačenje” redakcija SNews je, na prijave i pozive čitalaca da “prosjaci uznemiravaju gotovo na svakom koraku”, u Novom Pazaru ali i drugim gradovima i mjestima regije Sandžak, došla do informacija da su građani izloženi ovom pojavom ne samo na ulicama, lokalima, ispred džamija i lokala već i kod svojih kuća od razno-raznih tražilaca novca i sakupljača novčane i druge pomoći.

Većina prosjaka uglavnom dolazi sa strane i svaki od njih je član neke od grupa koja imaj svog “šefa”, te se u ovom slučaju taj oblik remećenja javnog reda može svrstati kao “organizovano”.

Njihov broj se poveća u ljetnjem periodu, kada su praznici i u danima kada je povećan broj prolaznika, gostiju i turista u gradu. Milostinju, pretežno djeca angažovana od strane starijih, traže na ulici i pješačkoj zoni, od vozača pružajući ruku kroz vetrobransko staklo. Ulaze u restorane i kafiće i od gostiju za stolom traže “neki dinar”. Procjene su da od prolaznika dnevno uspjevaju da sakupe i po nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od mjesta i dana u sedmici.

Nezvanično, prosječanje je organizovano ili je to porodični “posao”. Prosjačenje nije krivično djelo već po Zakonu o javnom redu i miru je prekršajno kažnjivo.

Prema članu 12 Zakona o javnom redu i miru “ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir – kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana”.

“Ko prekršaj iz stava 1. ovog člana, izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana”, stoji u članu 12 Zakona o javnom redu i miru.

Broj onih koje svakodnevno u jednom prolazu primjetimo na ulici kako prose na ulici i broj “procesuranih i kažnjenih” nije ni približno isti. Prema saznanjima SNews-a svi pokušaji lokalnih samouprava u Sandžaku da na neki način spriječe ili bar smanje broj prosjaka na ulici su do sad bili bezuspješni.

Policijski službenici Policijske uprave u Novom Pazaru su u toku 2018. godine sproveli tri akcije na suzbijanju prosjačenja na teritoriji Grada Novog Pazara, dok je tokom prvih pet mjeseci 2019. godine, sprovedena jedna akcija.

“Tokom 2018. godine na teritoriji Grada Novog Pazara podneto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest lica za prekršaj ugrožavanja spokojstva građana ili narušavanja javnog reda i mira prosjačenjem, dok je na teritoriji Opštine Sjenica podnet jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv jednog lica za isti prekršaj. Za prvih pet mjeseci 2019. godine na teritoriji Grada Novog Pazara podnijeta su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv tri lica za prekršaj ugrožavanja spokojstva građana ili narušavanja javnog reda i mira prosjačenjem”, zvanično je za SNews potvrđeno iz PU Novi Pazar MUP-a Srbije.

– Zvanično nema kocke i prostitucije

Zvanično, kada se uporede infomacije iz suda i policije, na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina , u posljednjih godinu i po dana, nije bilo ni kockanja i prostitucije.

Prekršajnom sudu u 2018. nije podnijet ni jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka po članu 13 (kockanje) i 16 (prostitucija) Zakona o javnom redu i miru, stoji u zvaničnom odgovoru iz Prekršajnog suda u Novom Pazaru.

Prema izformacijama PU Novi Pazar, na području Grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica, tokom posljednjih godinu dana i pet mjeseci nije evidentiran nijedan prekršaja za kockanje i prostituciju.

 

Iz Zakona o javnom redu i miru (“Sl. glasnik RS”, br. 6/2016 i 24/2018)

Član 13 (Kockanje)

Ko poziva drugog na kocku ili se kocka, ustupa prostorije radi kockanja ili organizuje kockanje – kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili radom u javnom interesu od 120 do 360 časova.

Ko se kocka sa maloletnim licem ili na drugi način omogućava kockanje maloletnom licu – kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom od 500.000 do 2.000.000 dinara, preduzetnik novčanom kaznom od 150.000 do 500.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Član 16 (Prostitucija)

Ko se odaje prostituciji, koristi usluge prostitucije ili ustupa prostorije radi prostitucije – kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Ko maloletnom licu ustupa prostorije radi prostitucije – kazniće se zatvorom od 30 od 60 dana.

Povezane vijesti