6 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Objavljen interni dokument EU: Prijedlog sankcija Republici srpskoj

Evropska unija bi trebalo da razmotri sankcije Republici Srpskoj (RS) i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u Bosni i Hercegovini nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU u koji je uvid imao Reuters.

U internom dokumentu koji je pripremila Služba za vanjske poslove EU za ministre vanjskih poslova EU navodi se da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS-a ako političari bosanskih Srba nastave nastojati da preuzmu ovlasti od države, piše Reuters.

U dokumentu EU se također navodi da bi sankcije mogle biti proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi”, iako bi one trebale ostati kao posljednje sredstvo.

“EU bi mogla odlučiti da iskoristi svoju finansijsku pomoć kao polugu”, navodi se u dokumentu, uz podatak da je EU uložila i osigurala oko 1,5 milijardi eura BiH.

Reuters navodi da “BiH prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, pri čemu su bosanski Srbi izazivali državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji”

Podsjeća da su zastupnici u RS-u glasali su 10. februara za formiranje posebnog tijela za izbor sudija i tužilaca, čime su region efektivno povučen iz najviše pravosudne institucije u državi u sklopu separatističke agende.

Njemačka je već pozvala na sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne jer EU nastoji uvesti Bosnu i pet drugih balkanskih zemalja u blok.

Sjedinjene Američke Države su 5. januara uvele nove sankcije Dodiku. Američko Ministarstvo finansija optužilo je Dodika, koji je već pod drugim američkim sankcijama, za korupciju i prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Faktor, Reuters

Povezane vijesti

%d bloggers like this: