19 Aprila, 2024
Aktuelno Bijelo Polje (Akova) Knjigofil Kultura Sandžak

Objavljene četiri knjige izabranih djela Avda Međedovića

U izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije izadata su izabrana djela Avda Međedovića u četiri knjige.

Avdo je vodeći pjesnik Bosne: Njegova ostavština nas obavezuje

“Odlučili smo se za dva najduža Ženidba Smajilagić Meha i Osman-beg Delibegović i dva najpoetičnija Bećiragić Meho i Ženidba Vlahinjić Alije. Sa ponosom ističemo da djela Avda Međedovića na Harvardu, kao i ja drugim elitnim univerzitetima, upoređuju sa Homerovim djelom Ilijadom i Odisejom. Gotovo da nema poznatog homerologa koji nije pisao o Međedoviću”, kazao je urednik ovih izabranih djela Kemal Musić.

– Avdo Međedović – bošnjački Homer sa 100.000 stihova

Avdo Međedović ili kako ga nazivaju, balkanski Homer, rođen je i živio u Obrovu, kod Bijelog Polja, bio je bošnjački epski pjesnik i guslar. Njegova djela su izučavana godinama i pomogla su stvaranju novih modernih teorija usmjene književnosti i moderne homerologije.

Bošnjački epski pjesnik- pjevač Avdo Međedović – bio je krunski dokaz harvardskim istraživačima Milmanu Parryiju i Albertu Lordu u dokazivanju da je Homer kao usmenoepski aed zaista moguć, tvrdi akademik Šefket Krcić.

“Dakle, tu enigmu su riješili istaknuti profesori i istraživači Univerziteta u Harvardu, početkom 30-ih godina, prošlog stoljeća, koji su istraživali, razgovarali i snimili 19 epova od pjesnika Avde Međedovića, i koji su ovog nenadmašnog “Pjevača priča” (kako ga je nazvao dr. Albert Lord), vrednovali, da je nadmašio u svojim pjevanjima jednog legendarnog Homera. Da to nisu rekli i argumentirano potvrdili vrhunski stručnjaci s Harvarda, to Bošnjaci danas ne bi mogli drugima dokazati i šire elaborirati, upravo zbog presije u kojoj žive u vrtlogu ralja između Srbije i Crne Gore”, kazao je Krcić.

Međedovićevim epom, američki profesori su riješili tzv. homersko pitanje, tvrdi Krcić. Kako su istraživači zapazili, u više od 100.000 stihova, Avdo Međedović je predstavio sasvim inovativan doživljaj bošnjačkog epskog svijeta.

Albert Lord je, nakon pritisaka s namjerom da se Avdo proglasi “srpskim Homerom” kada su ga Srbi zamolili da i on izvrši pritisak na Avdu, Lord je odgovorio da to ne može jer se Avdo izjasnio kao Bošnjak koji mu je rekao “Vičemo se Bošnjaci”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: