Aktuelno Bijelo Polje (Akova) Knjigofil Kultura Sandžak

Objavljene četiri knjige izabranih djela Avda Međedovića

U izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije izadata su izabrana djela Avda Međedovića u četiri knjige.

Avdo je vodeći pjesnik Bosne: Njegova ostavština nas obavezuje

“Odlučili smo se za dva najduža Ženidba Smajilagić Meha i Osman-beg Delibegović i dva najpoetičnija Bećiragić Meho i Ženidba Vlahinjić Alije. Sa ponosom ističemo da djela Avda Međedovića na Harvardu, kao i ja drugim elitnim univerzitetima, upoređuju sa Homerovim djelom Ilijadom i Odisejom. Gotovo da nema poznatog homerologa koji nije pisao o Međedoviću”, kazao je urednik ovih izabranih djela Kemal Musić.

– Avdo Međedović – bošnjački Homer sa 100.000 stihova

Avdo Međedović ili kako ga nazivaju, balkanski Homer, rođen je i živio u Obrovu, kod Bijelog Polja, bio je bošnjački epski pjesnik i guslar. Njegova djela su izučavana godinama i pomogla su stvaranju novih modernih teorija usmjene književnosti i moderne homerologije.

Bošnjački epski pjesnik- pjevač Avdo Međedović – bio je krunski dokaz harvardskim istraživačima Milmanu Parryiju i Albertu Lordu u dokazivanju da je Homer kao usmenoepski aed zaista moguć, tvrdi akademik Šefket Krcić.

“Dakle, tu enigmu su riješili istaknuti profesori i istraživači Univerziteta u Harvardu, početkom 30-ih godina, prošlog stoljeća, koji su istraživali, razgovarali i snimili 19 epova od pjesnika Avde Međedovića, i koji su ovog nenadmašnog “Pjevača priča” (kako ga je nazvao dr. Albert Lord), vrednovali, da je nadmašio u svojim pjevanjima jednog legendarnog Homera. Da to nisu rekli i argumentirano potvrdili vrhunski stručnjaci s Harvarda, to Bošnjaci danas ne bi mogli drugima dokazati i šire elaborirati, upravo zbog presije u kojoj žive u vrtlogu ralja između Srbije i Crne Gore”, kazao je Krcić.

Međedovićevim epom, američki profesori su riješili tzv. homersko pitanje, tvrdi Krcić. Kako su istraživači zapazili, u više od 100.000 stihova, Avdo Međedović je predstavio sasvim inovativan doživljaj bošnjačkog epskog svijeta.

Albert Lord je, nakon pritisaka s namjerom da se Avdo proglasi “srpskim Homerom” kada su ga Srbi zamolili da i on izvrši pritisak na Avdu, Lord je odgovorio da to ne može jer se Avdo izjasnio kao Bošnjak koji mu je rekao “Vičemo se Bošnjaci”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.