Aktuelno Kultura Novi Pazar Sandžak

Obnavlja se Kula motrilja – simbol Novog Pazara

U Beogradu je danas potpisan ugovor za realizaciju projekta “Sanacija i revitalizacija Kule motrilje”. Za godinu dana, Kula motrilja, jedan od simbola Novog Pazara, će biti otvorena za posjetioce i biće ispunjena raznim sadržajima, potvrđeno je za SNews.

Ugovor je potpisan između Regionalne turističke organizacije Sandžaka, kao nosioca ovog projekta i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija R. Srbije.

Konzervatorsko restauratorski projekat sanacije i revitalizacije Kule motrilje će ove godine realizovati Regionalna turistička organizacija Sandžaka (RTOS) i Grad Novi Pazar.

Direktor RTOS, Haris Gegić, rekao je da je ovaj projekat od velikog značaja za turizam grada, te da će doprinijeti novom i atraktivnom izgledu ambijentalne cjeline novopazarse tvrđave, donijeti nove kulturne sadržaje i postati mjesto susreta i širenja pozitivne energije.

“Održivo korištenje ovog spomenika kulture donosi dobrobit svim građanima i stvara atraktivni turistički i kulturni lokalitet grada. Očekujemo da to bude jedna od omiljenih destinacija za posjete turista u užem jezgru Novog Pazara”, kazai je Gegić

Koordinator ovog projekta i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Emir Ašćerić, kaže da ovaj projekat ima historijski značaj u očuvanju kulturne baštine grada.

“Ono što je najvažnije da će se ovo kulturno dobro zaštiti od propadanja. Saniraće se krovna konstrukcija, restaurirati fasade, sanirati ulaz, zamijeniti dotrajale međuspratne konstrukcije i svi drugi radovi prema standardima zaštite i uslovima Republičkog zavoda. Također, projektom su utvrđeni sadržaji koji su uz balansirani odnos konzervacije autentične arhitekture i savremeni pristup projektovanju doveli do očuvanja zatečenih vrijednosti i dobijanja korisnog savremenog prostora”, pojasnio je Ašćerić kojie je magistar arhitkture.

Kula motrilja je dio Novopazarske tvrđave i predstavlja kulturno dobro od velikog značaja koje pripada prostornoj kulturno historijskoj cjelini od izuzetnog značaja.

Revitalizacijom ovog objekta dobija se prostor od pet međusobno povezanih etaža u funkciji galerijskog, izložbenog i muzejskog karaktera, sa jednom od etaža koja predstavlja multifunkcionalnu dvoranu za različite kamerne priredbe, tribine, književne večeri i slično.

Cilj projekta, koji je planiran da se završi za dvanaest mjeseci, je približavanje kulturno-historijskih sadržaja građanima, kao i osvježavanje turističke ponude grada.

– Privlači turiste i inspiriše umjetnike

Podsjećamo da je Kula motrilja sastavni dio Bedema-tvrđave u Novom Pazaru i predstavlja simbol grada.

Novopazarska tvrđava je utvrđenje koje je podigao osnivač grada, jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović, sredinom 15. vijeka, na desnoj obali rijeke Raške i na raskrsnici karavanskih puteva koji su povezivali Bosnu, Dubrovnik i južni Jadran sa Solunom i Istanbulom.

Mnoga historijska zdanja nadaleko su poznata, ali je Bedem ostao u gradskom jezgru, kao svjedok historije i prohujalih vijekova.

Kula motrilja je izgrađena početkom 17. vijeka. Drvenu tvrđavu spalili su Austrijanci u II bečkom ratu. Potom, po naređenju tadašnjeg sultana započeto je zidanje kamenog bedema koji je kao prsten okružio tadašnje gradsko jezgro i predstavljao zaštitu gradu. Bedem koju kruniše Kula motrilja vjerovatno je rađen dvadesetak godina.

I sada, nakon više od pet vijekova historije Novog Pazara, Bedem sa Kulom motriljom privlači znatiželjnike i turiste. Nekada je Novi Pazar posjećivalo preko 100 hiljada turista.

Ovo zdanje je inspirisalo mnoge slikare i umjetničke fotografe, a postalo je i dio umjetničkog naslijeđa.

O Kuli motrilji pisali su mnogi pisci, a spominjali su je i putopisci. Veza sa bošnjačkom kulturom izražena je i kroz jedan detalj, naime, na istočnoj strani bedema, baš tamo gdje prolaze pešaci kad se penju ka biblioteci, u zid je uzidan jedan stećak na kojem je prikazan lav.

Kula motrilja i Bedem sastavni su dio zvaničnog grba i zastave Novog Pazara, određeni Statutom opštine, koji je donijet 27. maja 2002. godine.

Povezane vijesti