6 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

OCD i mediji u Novom Pazaru: Političari sa dugogodišnjim iskustvom iz ovog grada ne brinu o ostvarivanju, zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava i o javnom informisanju

Novopazarske organizacije civilnog društva (OCD), novinari i mediji najoštrije osuđuju napade i uvrede, kao i poruke mržnje od strane političara i njihovih stranačkih aktivista na dugogodišnje predstavnike nevladinih organizacija i predvodnike neformalnih grupa građana, koji se učestalo dešavaju u poslednje vrijeme.

“Najoštrije osuđujemo verbalne napade i fizičke nasrtaje na pojedine novinare i novinarske ekipe iz Novog Pazara, kao i diskrimanaciju pojedinih medija kojima je uskraćeno pravo da informišu javnost. Društvo u kom živimo može da napreduje samo ako se poštuju ustavne vrednosti na kojima se ono zasniva i ako se ono gradi na vladavini prava, kao i poštovanju ljudskih i manjinskih prava za svaku osobu koja živi u Novom Pazaru. Napadi, mržnja i vređanje apsolutno su neprihvatljivi”, navedeno je u reagiranju novopazarskih OCD, medija i novinara.

Ističe se da iznešeni stav u demokratskom društvu, korišćenje Ustavom zagarantovanih prava, ne može i ne sme biti povod za javni progon ili medijski linč bilo koje vrste.

Kako se naglašava u reagiranju, ovakav postupak političara i njihovih servisera u suprotnosti je sa demokratskom praksom i za svaku je osudu činjenica da “političari sa dugogodišnjim iskustvom iz ovog grada, umjesto da brinu o ostvarivanju, zaštiti i unapređenju ljudskih prava i o javnom informisanju građana u gradu, aktivno rade na urušavanju građanskog aktivizma i zastraživanju nevladinih organizacija i pojedinaca”.

“Pojedini politički predstavnici svoju nervozu i strah od odgovornosti za pandemiju i širenje pandemije, iskaljuju neprimjerenim ponašanjem, napadima, omalovažavanjima, uvredama ili drugim oblicima onemogućavanja rada nevladinih organizacija i medija u obavljanju svojih dužnosti, kao i kontinuiranim pokušajima u gušenju svakog vida građanskog aktivizma. Bez slobode informisanja, pluralizma, slobode izražavanja, slobode okupljanja, slobode mišljenja i razmjene mišljenja različitih aktera/ki, teško je zamisliti demokratsko, evropsko i slobodno društvo”, poručuju.

Ukazuje se i da odanost pomenutim vrijednostima nalaže sasvim drugačije ponašanje da se na djelu pokažu u odbrani vrijednosti – pravne države, nenasilja, tolerancije i punog poštovanja ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Zaključuje se da će nevladine organizacije i mediji i dalje nastaviti da rade u skladu sa misijom i vizijom civilnog društva u borbi za demokratski i slobodan ambijent bez obzira na nepodnošljive uslove i zagađen javni prostor.

Saopštenje su potpisali Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC “Damad”, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, Radio sto plus, novinar Nikola Kočović, A1 TV net Novi Pazar i SNEWS.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: