Aktuelno Novi Pazar Srbija Zdravlje

Od sada će krv čekati pacijente

Predstavnici Grada Novog Pazara, Opšte bolnice u Novom Pazaru, Instituta za transfuziologiju iz Beograda, Crvenog krsta iz Novog Pazara i Tutuina predočili su danas da je od 1. januara ove godine započela je puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namjensko davanje krvi.

U obraćanju novinarima Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je rekla da na snagu stupa dobrovoljno davalaštvo, kroz dvije vrste ustanova: ovlašćene transfuzijske ustanove i bolničke banke krvi.

“Novi sistem rada će uniformisati način na koji se krv testira i obrađuje u ovlašćenim centrima, čime će se postići potpuno ujednačen, kvalitetan način lečenja pacijenata na čitavoj teritoriji Srbije. Istovremeno će se obezbediti bolje upravljanje rezervama krvi i stabilnije snabdevanje zdravstvenih ustanova”, kazala je Rodić na konferenciji za novinare.

– Novi Pazar sastavni dio beogradskog Instituta za transfuziju krvi

Zakon je prema riječima direktora Opšte bonice Novi Pazar, dr Meha Mahmutovića, veliko olakšanje za sve koji se pripremaju za neki operativni zahvat.

“Pacijenti su ranije čekali krv, a od sada će krv čekati njih. Do sada je bio čest slučaj da se od porodice, pre nego što se pacijent stavi na operativni program, traži da obezbedi davaoce za određeni broj jedinica krvi, što nije uvek lako. Novi zakon znači da će krvi biti dovoljno za sve kojima je potrebna a da će davanje dragocene tečnosti biti organizovano na dobrovoljnoj osnovi”, ukazao je direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru.

On je pojasnio da se odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima i opštinama ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi.

Novi Pazar je, prema novom propisu, a na zadovoljstvo građana, kako prenose iz Gradske uprave Novog Pazara, sastavni dio beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

“Najbolje je raditi sa najjačima jer takva saradnja garantuje kvalitet. U saradnji sa Institutom, pravićemo uz još 11 opština i gradova, plan godišnjih potreba i plan akcija prikupljanja krvi, a što je najvažnije, uspostaviće se jedinstven način prikupljanja i obrade materijala”, rekao je dr Mahmutović.

Načelnica Odeljenja za transfuziju pri novopazarskoj Opštoj bolnici, doktorka Enisa Paljevac ističe da je “za trideset godina rada u zdravstvu u prilici da učestvuje u kreiranju promene koja znači poboljšanje kvaliteta usluga prema građanima”.

”Novi način rada i direktna veza sa Institutom znači mogućnost da se sem pune krvi, pacijentima obezbede i krvni derivati, što do sada nije bio slučaj. Za ljude suočene sa određenim bolestima ovo je veoma važno, jer od jedne boce biće moguće spasiti četiri života”, kazala je dr Paljevac.

– Akcije prikupljanja krvi u Novom Pazaru organizovaće ubuduće isključivo Crveni krst i lokalna samouprava.

“Akcije ćemo organizovati dva puta mesečno u foajeu novopazarskog Kulturnog centra. Prva akcija očekuje nas već 15. januara ove godine, u periodu od 10 do 14 sati. Pozivam svakog ko doborovoljnim davanjem krvi želi da spasi nečiji život, da učestvuje u redovnim akcijama. Novopazarci su poznati po humanosti i očekujem da će pokazati interesovanje da pomognu drugima”, reka je sekretarka novopazarskog Crvenog krsta Ljiljana Kostić.

Novopazarskoj opštoj bolnici je potrebno oko 1900 jedinica krvi godišnje, odnosno 130 jedinica na mjesečnom nivou. Iz gradske uprave Novog pazara se ističa da je za obezbjeđivanje zaliha potrebnih pacijentima Opšte bolnice važno je da se na svakih 15 dana na poziv Crvenog krsta odazove 65 građana.

Lokalna Sandžak tv je prethodnih dana emitovala priloge sa izjavama građana i navodima da je Opštoj bolnici u Novom Pazaru bilo nemoguće dati krv jer je ponestalo kesa za krvm kao i da je studentima IUNP-a opstruirana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Povezane vijesti