Aktuelno Društvo Novi Pazar

Odbrana od poplava u Novom Pazaru: Ekipe na terenu, voda ispravna za piće

Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara održao je sednicu zbog obilnih padavina koje su uzrokovale izlivanje rijeka u nekim dijelovima grada i saopštio da su kreagovali na vrijeme i da je mehanizacija na terenu.

Načenik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin izjavio je da su gradske službe sa komadantom štaba, gradonačelnikom Nihatom Biševcem, obilazili terene u ranim jutarnjim sati.

“Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom. Najkritičnije je na reci Jošanici, 1 km uzvodno od stadiona Iskre, gde se reka izlila sa obe strane. Međutim, mašine su već na terenu i postavljene su vreće sa peskom, a u ovom trenutku po gradu je raspoređeno 500 vreća. Slična je situacija i kod reke Raške, kod Hadžibulićkog mosta”, rekao je Crnovršanin.

On je, kako navode u saopštenju iz Gradske uprave Novog Pazara, naglasio da najveće problem stvaraju divlji mostovi, te da su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti prirpavne za djelovanje.

Skrenuta je pažnja da djeca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvijek budu u pratnji roditelja.

“Odmah nakon sednice nastavljamo da obilazimo sve krtitične lokacije. Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija.”, zaključio je on.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Hanefija Brničanin je kazao da ovo preduzeće trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom prerađene vode i naši potrošači ne osjećaju nikakve problem u snabdjevanju.

Ona je i hemijski i bakteriološki u potpunosti ispravna i može se koristiti za piće.

“Usled velikih padavina, tokom cele noći, naročito na području Donje Pešteri, došlo je do zamućenja sirove vode. Preradni kapaciteti su svedeni na 60 posto naših kapaciteta. Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije.”, rekao je Brničanin.

Iz Gradske uprave Novog Pazara navode i da po najavama RHMZ nema najavljenih obilnijih padavina.

Povezane vijesti