Aktuelno Društvo Novi Pazar Tutin

Odbrana od poplava, u Tutinu poplavljeno dvadesetak objekata (FOTO)

Zbog obilnih padavina tokom prethodne noći na području Novog Pazara, Tutina i drugim mjestima regije Sandžak porastao je nivo vodotokova. U Tutinu su se izlili potoci i poplavili oko dvadesetak objekata. Rijeka Vidrenjak se u tom gradu izlila kod autobuske stanice i put Tutin -Mehov krš je zatvoren za saobraćaj.

U Novom Pazaru se u nekim dijelovima naselja Šutenovac izlila rijeka Jošanica, saznaje SNews na licu mjesta.

Koordinator Štaba za vanredne situacije Tutina Bešir Hot rekao je da je na području te opštine poplavljeno oko dvadesetak objekat usljed izlijevanja Lukavičkog i pootka Resnik.

“Rijeka Vidrenjak se izlila iz korita kod autobuske stanice, kao i na još nekoliko mejsta u pravcu Mehovog krša i zbog toga je put u tom pravcu zatvoren. Ugroženi su fabrike namještaja i provredni subjekti u tom gradu i zbog toga su preduzete mjere odbrane od poplava”, rekao je Hot za SNews.

On je istakao da je lokalna samouprava angažovala mehanizacija i dotur džakova s pijeskom radi postavljanja nasipa.

U Novom Pazaru za sada nema o poplavljenih objekata, a ekipe lokalnih samouprava, s mehanizacijom, su na terenu.

Iz Gradske uprave Novog Pazara još nema zvaničnih informacija u vezi situacije smogućim poplavama. Medijima je rečeno da zasjeda gradski štab za vanredne situacije nakon čega će javnosti biti obavještena.

U novopazarskom naselju Šutenovac su bile ekipe Sektora za vanrednu situaciju MUP-a Srbije. U tom naselju vatrogasci-spasioci pomažu građanima u punjenju džakova s pijekom i postavljanju nasipa radi odbrana od izlijevanja nabujale Jošanice.

Ta rijeka je već izašla iz osnovnog korita i odnijela pješački most u naselju Jaklja.

Iz lokalne samouprave Novog Pazara je izdato “upozorenje da građani da budu dodatno oprezni prilikom prelaska preko mostova, kao i da djeca preko mostova idu uz obaveznu pratnju”.

“Jezero” u selu Potreb, na Donjoj pešteri (Foto: Mujo Demirović, fb)

Na području Pešterske visoravni obilna kiša je prouzrokovala plavljenje više područje i akumuliranje velike količine vode i u nekim mjestima su formirana mala jezera.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) je za danas izdao upozorenje na jaku kišu u pljuskove

“U toku dana u centralnim, zapadnim, jugozapadnim i južnim krajevima velika količina padavina, novih 30 do 50 litara po kvadratnom metru. Sa padavinama iz prethodne noći i jutra, ukupna količina padavina od 50 do 100, ponegdje i do 120 litara po kvadratnom metru. Ponegdje nepogode sa gradom i jakim vjetrom”, navedeno e u upozorenjeu RHMZ-a.

Povezane vijesti