18 Aprila, 2024
Društvo Kolumna Politika

“Odbrana vakufa”

Piše: Enver Čorpaša

Svjedoci smo još jedne u nizu “odbrane vakufa”, šačice uposlenika Islamske zajednice u Srbiji (IZuS). Oni su se okupili kod Velikog groblja da daju na znanje državnim organima da ne mogu realizovati odluku Osnovnog suda u Novom Pazaru. “Vjernici” izražavaju protest protiv “korumpiranog” sudstva jer nisu presudili onako kako bi oni željeli. Naravno ti  isti  “vjernici” kažu da će život dati za vakuf.  A radi se o privatnom putu koji su lica iz IZuS zaposjela, postavila barikade i organizovala stražu tako da vlasnici kuće ne mogu doći do svog posjeda. Stvarni cilj je da se spriječi izgradnja džamije Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS). Policija nije pružila asistenciju sudskom izvršitelju u sprovođenju sudske odluke.

“Odbrana vakufa” je bila na sceni prilikom rušenja berbernice Ramiza Dugopoljca u ulici 1. maja. Berbernica koju familija Dugopoljac koristi generacijama je srušena  bagerom, noću.  Iza tog rušenja stala je IZuS jer je navodno branila vakuf, ne čekajući sudsku odluku.

Nakon rušenja do temelja više vjekova stare Arap džamije, simbola Novog Pazara, pristupilo se njenoj novogradnji. Naravno sve se radilo na svoju ruku, uprkos zabrani inspekcija i Zavoda za zaštitu spomenika. Po oprobanom receptu “odbrane vakufa” građevinska operativa IZ izvodila je radove. Po uzoru na Vučurevića iz Trebinja koji je obećao da će napraviti novi, stariji Dubrovnik, čelnici IZ obećali su da će napraviti još stariju Arap džamiju. U to se nije moglo sumnjati  obzirom na iskustvo pri skrnavljenju Altun-alem džamije, Lejlek džamije i drugih vjerskih objekata.

             Poziv na okupljanje koji je uputio glavni imam Medžlisa u Novom Pazaru IZuS Enver Omerović

Sličnu predstavu “odbrane vakufa” imali smo kada se na trgu Isa-bega Ishakovića, bez građevinske dozvole pravila višespratnica, navodno Fakulteta za islamske studije.  I tada je rečeno da će oni raditi bez građevinske dozvole i da ih niko u tome neće spriječiti. Državni organi, tužilaštvo, policija su ustuknuli, a IZ pod palicom bivšeg muftije je nastavila i izgradila objekat. Sada se u toj zgradi nalaze mnogi lokali i ugostiteljski objekti koji se izdaju pod kiriju. Uz to uzurpirano je oko 5 ari gradskog zemljišta objektima i letnjim baštama.

Dugogodišnja  iscrpljujuća “odbrana vakufa” vodila se oko akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP).  Naime, ta institucija je zamišljena kao vakuf, pa su mnogi davali novac i donacije  da bi se univerzitet osnovao i stao na noge. Sada je, neformalno,  u vlasništvu porodice Zukorlić, a mnogobrojni vakifi su nestali u vidu magle. Pošto univerzitet nije ispunjavao osnovne kadrovske i druge uslove za rad nije mogao dobiti akreditaciju.  Od strane IZ i njenih čelnika ovo je tumačeno kao napad na muslimane i vakuf.  Dugogodišnja borba za akreditaciju konačno je završena kada se partija islamske zajednice,  Stranka pravde i pomirenja (SPP) uključila u parlamentarni rad, a Zukorlić postao predsjednik Skupštinskog odbora za obrazovanje. Na zadovoljstvo porodice Zukorlić i njegove IZ, vakuf je odbranjen.

“Odbrana vakufa” dešavala se na Hadžetu 2010.godine, kada IZ nije dozvoljavala da grad izgradi dječiji vrtić. Navodno parcela je bila vakufska, oduzeta davno IZ. Prostor oko parcele obezbjeđivale su jake žandarmerijske snage. Na poziv u petak sa džume namaza veliki broj “vjernika” krenuo je sa hodžama iz IZ da brani vakuf. Sukob je eskalirao, uz povike “Allahu ekber” i “ muftija muftija” letjele su kamenice i ćeremide, razbijene su glave, a mnogi su kasnije uhapšeni i završili u zatvoru. Tada još muftija Zukorlić, zahtjevao je da pregovara sa zvaničnim Beogradom kako bi smirio situaciju u Sandžaku. Očito dajući do znanja Beogradu da je destibilizirajući faktor sa kojim se treba dogovarati. Jasno je da se radilo o dogovorenoj i isceniranoj predstavi kako bi se dobilo na značaju.

Karakteristika svih ovih slučajeva je da policija, nije pružala asistenciju inspekcijskim i sudskim organima.  Navodno izbjegavao se sukob sa “vjernicima”. A “vjernici” tj. IZ su fursatili i oprobanim obrascem “odbrane vakufa” nastavljali dalje, kazujući da su iznad države i njenih organa ili u dogovoru sa njom.

Na sceni je bahato manipulisanje vjerom zarad ličnih i partijskih interesa male grupice ljudi.  Njega je vlast, novac, sprega sa obavještajnim strukturama i medijima, manipulisanje IZ koju je prisvojio, toliko odigla da ne preza ni od međubošnjačkog sukoba vjernika dvije islamske zajednice. U stvari njemu su vjerski i politički sukobi potrebni jer na njima pravi svoju politiku, udovoljavajući svojim mentorima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: