Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Održan “Pohod na Hadžet”

Mešihat IZ-e u Srbiji i Matica bošnjačka održali su u srijedu manifestaciju “Pohod na Hadžet i šehidska dova”, organiziranom u spomen na sandžačke muslimane, Bošnjake i Albance, ubijene u masovnim likvidacijama komunističkog režima pred kraj Drugog svjetskog rata u Novom Pazaru.

Skup koji se od 2010. godine održava svakog 4. septembra organiziraju Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i organizacije bliske ovoj islamskoj zajednici i ovoga puta je počeo povorkom iz centra Novog Pazara do novopazarskog naselja Hadžet.

U Koloni predvođenoj predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), pored imama i građana bili su jednobrazno odeveno mladići s fesovima. Oni su, uz učenje tekbira (veličanje Boga) nosili bošnjačke i zastave Islamske zajednice. U koloni su bili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i bivši sandžački muftija i auktuleni predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamer Zukorlić.

Pohodu na Hadžet je prisustvovalo nekoliko stotina građana koji su mirnom šetnjom od trga Gazi Isa-bega do vakufa Mearif uz učenje tekbira i ove godine poslata poruka da se sandžački šehidi nikada neće i ne smiju zaboraviti.

Studenati Fakulteta islamskih studija (FIS) i Internacionalnog univerziteta, u režiji Muzafera Župljanina, na mjestu strijeljanja žrtava su izveli performans.

Nakon učenja Kur’ana na skupu su govorili Muamer Zukorlić i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić. Oni su poručili da se nikada i nikome ne ponovi Hadžet iz 1945. godine

Zukorlić je rekao da je tada komunistički reži iskoristio priliku da se obračuna sa bošnjačkom elitom i da Bošnjaci ne treba da pozivaju na osvetu, već izvlače pouke o dešavanjima u prošlosti, očiju uprtih u budućnost.

On je, kako je prenio neregistrovani portal ovom političaru, poručio vlastima u Beogradu da ne optužuju Bošnjake da pokušavaju da otcijepe Sandžak od Srbije, već da, kako je rekao, država neulaganjem u ovaj region tjera Sandžak iz Srbije

“Imamo politiku gradnje puteva i otvaranja fabrika do Sandžaka, ali nikako da taj put uđe u Sandžak ili se u njemu otvori neka fabrika. Recite nam da li je Sandžak u Srbiji, otvarajte fabrike i gradite puteve u njemu, ne optužujte druge da tjeraju Sandžak iz Srbije, to vi iz Beograda i Novog Pazara radite”, istakao je Zukorlić.

Muftija Mevlud-ef. Dudić je kazao da su se okupili da se prisjete na genocida koji se dogodio na 20 procenat stanovnika ovog kraja kojise desio između 1944 i 1945. godine. Bojali su se da istinu kažu 65 godina, niko nije smio da govori o onome što se ovdje dogodilo. Odmah nakon strijeljanja ovdje na Hadžetu počelo je otimanje vakufske imovine. Najuglednije ubiti, a najvredniju zemlju koja se vakufom zove oteti Islamskoj zajednici i time se poslala poruka da ako želite biti čisti, pošteni i čestiti onda vas neće ni biti”, rekao je Dudić naglasivši da je “oteto prokleto” jer se radi o zemlji gdje su pokopani šehidi Hadžeta.

Kako je poručio “mi šaljemo poruku da smo na strani istine i pravde, dobra, protiv zla i zuluma, mržnje i nasilja i ovo činimo radi nas i generacija koje će nas naslijediti”.

Vjernicima je poručio da je i Poslanik Muhammed posjećivao svoje mrtve i da su ove dove na Hadžetu dove (molitve) dobra.

– Strijeljano između 1.500 i 2.500 ljudi, pronalazak posmrtnih ostataka državna tajna

Prema nekim histrojskim izvorima, pod optužbom da su sarađivali s okupatorom, masovno strijeljanje Bošnjaka i drugih na Hadžetu počelo ulaskom partizana u Novi Pazar krajem 1944. godine i trajalo je sve do marta 1946. godine kada je prema nezvaničnim podacima u masovnim egzekucijama strijeljano između 1.500 i 2.500 ljudi na lokaciji Hadžet i u blizini današnje Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Na tom mjestu, streljani su uglavnom muslimani, većinom ugledni Bošnjaci i Albanci, s područja opština Novi Pazar, Tutin i Sjenica. Na toj lokaciji pronađeno je nekoliko posmrtnih ostataka 15. jula 2017. godine, prilikom iskopavanja za zgradu hitne službe i taj slučaj je proglašen za državnom tajnom. Među streljanima 21. januara1945. godine je bio i komandant odbrane Novog Pazara za vrijeme Drugog svjetskog rata, bivši osmanski oficir, političar i naordni poslanik Aćif Hadžiahmetović.

Bošanjčko nacionalno vijeće je 21. januar je taj datum proglasilo Danom sjećanja na žrtve Hadžeta.

Povezane vijesti