Aktuelno Ekonomija Novi Pazar Sandžak Turska

Održan Privredni forum Sandžak – Sakarja 2019.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) danas je održan prvi Privredni forum Sandžak-Sakarija 2019.

Na forumu je učestvovalo oko stotinu privrednika iz Sandžaka i turske regije Sakarija (Sakarya).

Privredni forum je otvorila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić poručivši da je ovo forum prijateljstva i budućih poslovnih veza.

„Treća oblast saradnje koju smo ugovorili je oblast privrede. Taj naš program zapravo počinje ovim skupom danas i ja sam sigurna da će kontakti koje danas uspostavite rezultirati ozbiljnim privrednim ugovorima ako ne danas onda će se to desiti u nastavku vaših kontakata i saradnje kroz neke buduće poslovne ideje. Polazeći od toga da ekonomska nerazvijenost reflektuje sve druge vidove nerazvijenosti BNV će raditi na svim programima koji doprinose sveukupnoj razvijenosti Sandzaka. Želimo Sandžak razvijen u svim oblastima, ekonomski jak i infrastrukturno opremljen. Želimo Sandžak privredno razvijen po uzoru na tursku oblast Sakariju“, istakla je predsjednica BNV-a.

Govoreći o saradnji između Sandžaka i Sakarije, koju je iniciralo Bošnjačko nacionalno vijeće tijekom ove godine, podsjetila je da se ona se odnosi na oblasti obrazovanja, kulture i privrede.

Privredne potencijale Sandžaka predstavio je direktor sandžačke razvojne agencije SEDA Samir Kačapor, a o privredi Sakarije govorio je potpredsjednik Udruženja privrednika ove turske regije Samil Dedeoglu.

Skupu se obratio i Ozkan Pinar, predsjednik Udruženja privrednika Sakarije koji je tom prilikom istakao svoju nadu da će današnji poslovni forum, kao i međusobni sastanci koje će privrednici imati donijeti dobre rezultate svim učesnicima i organizacijima.

Drugi dio foruma bio je posvećen Business to Business (B2B) razgovorima između privrednika, na kome su sandžački privrednici imali prilike da razgovaraju direktno sa vodećim preduzetnicima iz Sakarije.

Prvi privredn forum ovakve vrste u Sandžaku je organizovan uz podršku Udruženja privrednika Sakarije i Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA te predstavlja prvi privredni forum organizovan za privrednike iz cijelog Sandžaka.

Sakarijska regija (tur. Sakarya) vilajet je u Turskoj, nalazi se u Mramornoj regiji (Marmara) i uz rijeku Sakarija koja stvara mrežu estuara u vilajetu izlazi na obali Crnog mora.

Susjedni vilajeti, koji predstavljaju industrijski najrazvijeniji dio Turske: Kodžaeli na zapadu, Biledžik na jugu, Bolu na jugoistoku i Duzdže na istoku. Prestolnica vilajeta je Adapazar i ima bliu 900 hiljda stanovnika i ukupno 16 okruga.

Sakarija datira još iz 378. g. p.n. e., nalazi se na auto-putu Ankara-Istanbul,  povezana je s mrežom puteva i željeznicom i služi se istanbulskim aerodromom Sabiha Gokčen.

Povezane vijesti