Aktuelno Turska

Održani lokalni izbori u Turskoj: Erdogan ukupni pobjednik

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Turskoj u vodstvu je Narodna alijansa koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP), objavili su turski mediji.

Birači u Turskoj su u nedjelju birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Prema preliminarnim rezultatima do sada je prebrojano preko 92 posto glasačkih listića.

“Narodna alijansa, koja okuplja AK Parti i MHP, osvojila je 52,28 posto glasova, dok je Nacionalni savez, koji okuplja opozicione Republikansku narodnu partiju (CHP) i Partiju IYI, osvojio 37,17 posto glasova”, objavila je Turska radio televizizija (TRT).

Prema preliminarnim rezultatima, AK Parti vodi sa osvojenih 45,95 posto glasova.

Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 30,14 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,03 posto osvojenih glasova. Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 6,32, a Narodna demokratska partija (HDP) 3,82 posto glasova.

AK Partija je prema postojećim rezultatima osvojila većinu u Istanbul i većini provincija u Anadoliji i crnomorskog područja (Bursi, Konyi, Kayseriju,Erzurumu, Samsunu, Rizeu…, kao i području jugoistočne Anadolije gdje žive etnički Kurdi, u Šanliurfi, Mušu, Gaziantepu…

Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je većinu glasova u prijetolnici Turske Ankari, u evropskom dijelu Turske, na području Egeja (Izmir) i priobalja Sredozemnog mora (Mula, Antalya, Mersin, Adana).

Narodna demokratska partija (HDP) koju podržavaju Kurdi osvojila je većinu u sedam provincija na istoku i jugoistoku zemlje.

U provinciji Tunceli, na istoku Turske, najviše glasova, 32,23 posto, osvojila je Turska komunistička partija (TKP).

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.

Izvor. TRT, AA

Povezane vijesti