Kultura Lifestyle Moda i ljepota Novi Pazar Srbija Turska

Odsjaj boja od Anadolije do Vojvodine: Izložba kostima Anadolije u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru

U cilju bogaćenja odnosa između Srbije i Turske i isticanju zajedničkih kulturnih elemenata, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske i sponzorstvom Turkish Airlines-a, Institut Yunus Emre u Beogradu predstaviće program ,,Odsjaj boja od Anadolije do Vojvodine: Izložba kostima Anadolije” biće održana u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Na događaju koji se ostvaruje sa namjerom da se konsoliduje odnos dvije zemlje, tokom modne revije koju organizuje Institut za Sazrevanje u Izmiru pri generalnom sekreterijatu za Učenje cijelog života, pri Ministarstvu Prosvete Republike Turske, biće predstavljena 32 posebna komada garderobe koja su dio kolekcije sačinjene od autentičnih komada protkanih usklađenim motivima bogatog nasljedstva turske kulture.

Biće održana modna revija koja je dio bogate turske historije koja se proteže od anadolijske lokalne i tradicionalne kulture do Osmanlija i perioda anadolijskih Seldžuka. Revije će biti održane u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Program će biti održan u Beogradu – 18.06.2019. u 15:00 -17:30 sati u Kulturnom centru ,,Vlada Divljan”,u Novom Sadu – 19.06.2019. u 15:00 – 17:30 sati u Umjetničkoj galeriji Univerziteta u Novom Sadu i u Novom Pazaru – 20.06.2019. u 20.00 sati u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Kako su najavili organizatori nzložba na kojoj će biti predstavljeni kostimi iz različitih dijelova Anadolije, a koju je pripremio Institut za Sazrevanje u Izmiru, u narednoj godini biće održana u saradnji sa Ministarstvom kulture i integracija Republike Srbije gdje će biti predstavljeni i kostimi iz Srbije.

Na kostimima koji će biti izloženi, specijalnim dizajnima, spojeni su ukrasni detalji, ornamenti, dezeni koji su upotrebljavani u arhitektonskim djelima i tradicionalni motivi turske kulture.

Detaljne informacije o utjecaju kulture osmanske odeće na Evropu i figurama na kostimima pružiće Doc. dr. Sumeye Merve Ilbak, šef Odsjeka za Modni dizajn na Univerzitetu Nišantaš u Istanbulu.

Program će početi govorom o informacijama o samim kostimima, dok će kraj programa obilježiti revija kostima Instituta za Sazrevanje u Izmiru.

Povezane vijesti