Aktuelno Društvo Regija

Okončana policijska akcija na Kosovu

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ogranak u Mitrovici, saopštio je da su tri osobe povrijeđene, kao i da je 30 osoba uhapšeno i pritvoreno tokom današnje policijske akcije na Kosovu.

Prema navodima Savjeta, tri policajca, Albanca, ranjena su vatrenim oružjem.

“Jedan je ranjen u leđa i u teškom je zdrastvenom stanju, nalazi se na odjeljenju hirurgije, drugi ima slomljen nos i nalazi se na odeljenju ORL, dok je treći dobio ogrebotine zbog toga što ga je metak pogodio u novčanik. Savet, kako je saopšteno, zna identitet povređenih policajaca.

Savez za zaštitu ljudskih prava snažno je osudio nasilje nad policijom i zahtjeva da se počinioci dovedu pred lice pravde, prenio je RTK.

Policija Kosova je saopštila da je operacija sprovedena u opštinama Zvečane, Zubin Potok, Leposavić, Mitrovica Sjever, Mitrovica Jjug, Skenderaj i Glogovac i da je uhapšeno nekoliko građana i policijskih službenika različite nacionalnosti, Albanca, Srba i Bošnjaka, koji su bili osumnjičeni.

“Policija Kosova, PIK-a osim nailaska na oružani otpor u Mitrovici Sjever, naišla je i na nekoliko putnih blokada koje su ometale kretanje službenih vozila, i tom prilikom su bili prinudjeni da koriste potrerbna sredstva za oslobadjanje puteva u cilju nastavka policijske operacije”, navodi se u saopštenju.

Foto: Kosovaport

Kao posljedica postavljenih prepreka i ometanja policijskog djelovanja na terenu od strane nekoliko građana u Mitrovicu Sjever, Policija Kosova je privela u Policijsku Stanicu nekoliko građana koji su uključeni na ovim slučajevima.

“Relevantne Institucije pozivaju sve gradjane da ne postanu žrtve raznih provokacija, pošto ova policijska operacija ima za cilj borbu protiv kriminaliteta i u interesu je svih građana i zemlje”, zaključeno je u saopštenju kosovske policije.

Predsjednik parlamenta Kosova Kadri Veseli otputovao je u Mitrovicu u pratnji ministra pravde Abelarda Tahirija posjetio policajce koji su povrijeđeni tokom policijske akcije u Sjevernoj Mitrovici. Veseli, koji je se uvjerio u zdravlje policajaca je rekao da teško povrijeđeni policajac nije životno ugrožen.

“Najbitnije u ovoj situaciji je da su naši ranjeni policajci dobro. Ne postoji opasnost za život ozbiljno povrijeđenog policajca. Naši policajci su najhrabriji ljudi na Kosovu. Želim da im se zahvalim u ime naših institucija za njihovu izuzetnu borbu za zaštitu vladavine prava. Nastavićemo da ih podržavamo u svakom trenutku”, rekao je Veselji za kosovske medije.

Foto: Kosovapress

– Uhapšeni dovodeni u Prištinu

Osumnjičeni koji su privedeni u sklopu policijske akcije u Zubinom Potoku na sjeveru tokom jutra, dovedeni su u Prištinu zbog uzimanja izjava. Sa završetkom operacije koju je organizovala Kosovska policija u Zubinom Potoku, specijalna operativna jedinica policije je povučena iz tog područja.

Foto: Kosovapress

Osumnjičeni za članstvo u organizirane kriminalne grupe preuzeti su od strane pripadnika Policijskog inspektorata Kosova. U Zubinom Potoku je uhapšeno pet osoba srpske nacionalnosti, potvrdili su beogradski mediji.

Srbi koji žive na severu Kosova nakon informacija o policijskoj akciji postavljanjem barikada na više putnih pravaca pokušali su da spriječe napredak policije.

Na nekim putevima Srbi su zapalili automobilske gume i pokušali da spriječe kosovske specijalne policijske jedinice.

U opsežnoj policijskoj akciji sprovedenoj po nalogu suda u Prištini učestvovalo je oko 200 policajaca Republike Kosovo.

Povezane vijesti