Aktuelno Globus Politika

Organizacija islamske saradnje (OIC): U potpunosti odbacujemo takozvani mirovni bliskoistočni plan Donalda Trumpa

OIC ponovno potvrđuje svoj principijelan stav i podršku Palestini u borbi za povrat legitimnih prava, uključujući uspostavu neovisne i suverene države s Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom, saopćila je danas Organizacija islamske saradnje (OIC).

OIC je ponovio u prethodnoj izjavi za medije da rješenje palestinskog pitanja mora biti u skladu s međunarodnim pravom, relevantnim rezolucijama Ujedinjenih naroda i arapskom mirovnom inicijativom.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je ta organizacija u potpunosti odbacila Trumpov plan.

Uporedo s tim, generalni sekretar OIC-a Yousef bin Ahmed Al-Othaimeen poručio je kako OIC neće prihvatiti niti jedan korak koji je oprečan međunarodnom pravu, koji ne zadovoljava legitimne zahtjeve palestinskog naroda i koji ne doprinosi uspostavi mirnom rješenju krize na Bliskom istoku, prenosi Anadolija.

“Palestinsko pitanje je prioritetna tema OIC-a”, kazao je Al-Othaimeen u uvodnom izlaganju i poručio da rješenje krize treba biti na bazi uspostave suverene palestinske države s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

On je poručio da OIC i dalje podržava napore koji se baziraju na uspostavi mira, stabilnosti, sigurnosti i pravde i koji se oslanjaju na Arapsku mirovnu inicijativu.

Generalni sekretarijat OIC u Džedi (S. Arabija) održava danas otvoreni sastanak Izvršnog odbora na razini ministara vanjskih poslova država članica OIC-a, na kojem se razgovara o položaju organizacije nakon što je američka administracija objavila svoj mirovni plan.

Na poziv palestine sastanku prisustvuje šef turske diplomarije Mevlud Cavusoglu.

Na sasatnku, nakon što su vlasti Saudijske Arabije spriječile da prisustvuje, ne učestvuje delegacija Irana.

Kako je najavila Agencija Anadolija Cavusoglu će imati više odvojenih susreta sa predstavnicima državma članica OIC-a.

Organizacija islamske konferencije (OIC) je međunarodna organizacija s trajnim izaslanstvom pri Ujedinjene nacijeUN-u, koja okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija.

Foto: OIC, tw

Povezane vijesti