19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Osude izliva nacionalizma s djecom u novosadskoj osnovnoj školi

Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić najoštrije osudio dešavanja na priredbi četvrtih razreda u O.Š. Vasa Stajić u Novom Sadu, gdje je desetogodišnjoj djeci puštana pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” i na kojoj je pokazivana nacionalna mržnja prema Bošnjacima i veličali se zločini u Bosni i Hercegovini.

Muftija novosadski Muhamed ef. Ziljkić

Muftija Ziljkić je pozvao Ministarstvo prosvete, i sve druge Pokrajinske i Gradske institucije da povodom ovog slučaja preduzmu adekvatne mjere kako se Bošnjaci i druge manjine ne bi nikako ojsećali ugroženim.

https://www.facebook.com/riki.rekovic/videos/318647810458744

“Ovu situaciju koja nam se desila smatram ispadom pojedinaca, jer je većina prosvetnih radnika divna i jako vode računa o svakom djetetu bez obzira koje je vjere ili nacije. Ukoliko se to ne desi, smatraćemo da naša djeca nisu bezbjedna i bićemo primorani da ih povučemo iz škola. Jako se loše osjećam, kada ovo moram da kažem, ali u posljednje vrijeme je mnogo različitih međunacionalnih ispada među djecom i to pretežno među osnovcima. Apelujem na uzdržanost, a preporučujem širenje pozitivne bratske ,prijateljske i komšijske atmosfere, jer život je jedan i nema reprizu, a svi smo mi braća i sestre ma koje vjere ili nacije bili”, poručio je.

O.Š. Vasa Stajić u Novom Sadu

Ističući da i njegovo dijete školu u Novom Sadu, muftija Ziljkić se pita kakvu poruku nam šalje takav prosjvetni radnik, da li trebamo da strahujemo za našu djecu kada ih šaljemo u školu.

“Radujemo se da naša djeca odrastaju u duhu mira, duhu međusobne ljubavi, da se djeca međusobno druže,bez obzira koje su nacije ili vjere. Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umjesto da odmah reaguje ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu. Lepota priredbe je bila ona na kojoj sam sinoć lično prisustvovao u O.Š. Ivo Lola Ribar, gdje su nam prvaci I-4 priredili prelijep program, gdje je moj Kerim bio centralna figura, jer su ga svi jedva dočekali i iskreno zagrlili kada se pojavio nakon dužeg odsustva iz škole zbog bolesti. Ali zato ta djeca imaju divnu učiteljicu Danicu Grujić”, zaključio je on.

Direktorica škole Zorica Đurić, koja je za događaj saznala od portala Nova.rs, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

“U priredbi su učestvovala deca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pesme. Pesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči”, kazala je direktorica za Nova.rs, napominjući da niko iz kolektiva OŠ “Vasa Stajić” ne podržava govor mržnje prema bilo kome. Ona je, kako prenosi portal, po saznanju za incident okupila kolektiv škole i istražila o čemu je riječ.

“Nažalost, mi ne možemo uticati na to šta deca slušaju kod kuće i šta im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu da garantujem za ceo kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili”, kazala je Đurić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: