Aktuelno Novi Pazar Regija Srbija

Osude zbog zadržavanja vojnika BSK-a na Jarinju

Dvojica vojnika Bezbjednosbih snaga Kosova (BSK) koje je u subotu zaustavila srbijanska policija na prelazu Jarinje, pušteni su da nastave put.

Alen i Anel Ujkanović su tri sata zadržani i ispitivani od strane srbijanske policije, potvrdio je general BSK Rahman Rama, prenijela je RTK2.

Zadržavanje vojnika osudili su premijer Kosova Ramuš Haradinaj, potpredsjednici Vlade Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj, kao i drugi kosovski zvaničnici.

Zamjenik ministra BSK Burim Ramadani je rekao “da su ovakva djela znak neodgovornosti Srbije, te da time Srbija potvrđuje da je odluka Vlade Kosova o taksama zaslužena”.

Predstavnici bošnjačke zajednice na Kosovu su se pridružili predstavnicima institucija Kosova koji su danas uputili proteste zbog zaustavljanja i ispitivanja Alena i Anela Ujkanovića.

“Morali su ići sa svojim ocem u posjetu dijelu porodice u Novom Pazaru. Ovo je nasilno maltretiranje i neprimjereno ponašanje državnih organa Srbije, s ciljem pritiska i rušenja procesa integracije nevećinskih zajednica u sistem Kosova, najviše na srpske pripadnike u BSK i državnim institucijama Republike Kosova, a evo sada isto čine i nad pripadnicima bosnjačkog naroda u Republici Kosovo…Međunarodna zajednica je na potezu i očekujemo njeno urgentno i neophodno reagiranje, da se ove srbijanske nasilne radnje zaustave!”, poručuju u komentarima na društvenim mrežama Bošnjaci koji žive na Kosovu.

– Albanski mediji Bošnjake označili kao Srbe

S druge strane, osuđuje se, kako se navodi, što su u medijima na albanskom jeziku, kako štampanim tako i u tv izještajima, predstavljeni kao Srbi.

Naglašava se da su Alen i Anel Ujkanović “mladi Bošnjaci iz ponosne Rvatske”, odnedavno oficiri u BSK.

Nova demokratska stranka (NDS) je, oštro osuđujući hapšenje pripadnika “Vojske Republike Kosova”,  uputila apel da institucije Republike Srbije poštuju Briselski sporazum , čime će, kako se navodi, doprinjeti miru i stabilnosti .

“Ovo nije prvi put da se pripadnici Vojske Republike Kosova hapse na granicama Republike Srbije , što doprinosi nestabilnosti i podizanjem tenzija .Takođe osuđujem Albanske medije koji su uvrijedili Nas , nazivajući braću Ujkanović kao pripadnike Srpske nacionalne manjine “, navela je predsjednica NDS-a Emilija Redžepi i dodala da je u hitnom telefonskom razgovoru obavjestila premijera Republike Kosova Ramuša Haradinaja da su u pitanju Bošnjaci a ne Srbi.

Povezane vijesti