Aktuelno Srbija

Srbija: Otvara se autoput od Preljine do Obrenovca

U Srbiji će sutra (nedjelja, 18. avgust 2019.)  biti svečano otvorena dionica autoputa Koridor 11, od Obrenovca do Ljiga, čime će u promet, od Preljine (Čačak) do Obrenovca, biti pušteno 103 kilometra. Putovanje od Preljine do Beograda novim autoputom će biti skraćeno za sat vremena, kao i putovanje iz Beograda ka sandžačkim mjestima, Crnoj Gori i zapadnim dijelovima Srbije i istočnoj Bosni.

Autoput od Preljine do Obrenovca kji će se zvati “Miloš Veliki” će u saobraćaj biti pušten u ponedjeljak, a putarina će se plaćati bez vunjeta, na naplatnim rampama.

Potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je dionica od Obrenovca do Ljiga na Koridoru 11 napravljena po svim evropskim i svjetskim standardima.

Mihajlović je obišla pomenutu trasu, u dužini od 103 kilometra, i održala sastanak sa izvođačima radova, kako bi se još jednom uvjerila u to da je sve spremno za svečano otvaranje auto-puta u nedelju, 18. avgusta.

Ona je objasnila da je Koridor 11 značajan za građane Srbije, prije svega zbog bezbjednosti, jer se zaobilazi Ibarska magistrala, ali i zbog povezivanja gradova, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije

“Ovaj auto-put je važan i u međunarodnom smislu jer je Srbija tranzitna zemlja. Nastavljamo gradnju deonice Preljina–Požega i dalje ka Crnoj Gori i BiH, dok na severnoj strani imamo pravac ka Rumuniji”, navela je Mihajlović.

Potpredsjednica Vlade je najavila da će polovinom decembra biti završena i deonica od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara, dok će u martu sledeće godine započeti izgradnja saobraćajnice od Novog Beograda do Surčina.

Koridor 11, odnosno autoput Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 269 kilometara predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore, odnosno Beograda i Južnog Jadrana, a u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju.

Autoput E 763, takozvani Koridor 11, proteže se od Temišvara, preko Vršca, Beograda, Čačka, Požege, Podgorice, ide do Bara, a morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem, u Italiji.

– Požega-Boljare, preko Peštera, će početi da se gradi 2021. godine

Prvi dio Koridora 11 kroz Srbiju, u dužini od 40,4 kilometra, od Ljiga do Preljine, otvoren je početkom novembra 2016. godine

Projekat autoputa Beograd – Bar, odnosno kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, još 2008. godine je imao četiri varijante, ali je Republička reviziona komisija, nakon što je ispitala hiljadu kilometara, usvojila varijantu “Istok 1” dužine 107 kilometara, preko Ivanjice i Pešterske visoravni.

Trasa Požega-Boljare ide od Požege preko Arilja, Ivanjice i sredinom Peštera do Boljara gdje treba da se poveže s Crnom Gorom.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je sredinom aprila ove godine dva memoranduma sa Kinom za nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru 11. Memorandumi su potpisani na Samitu NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Dubrovniku i to za projekte Novi Beograd-Surčin i Požega-Boljare.

Izgradnja dionica od Požege do Boljara, prema nezvaničnim najavama, mogla bi da počne 2021. godine i to je, po geološkoj građi i topografiji, najteži i najskuplji dio Koridora 11 koji prolazu kroz Srbiju. Prema projektu Saobraćajnog instituta (CIP) projektovan je 51 tunel, oko 100 mostova i oko 20 podvožnjaka i nadvožnjak. Izgradnja tog dijela autoputa koštaće oko 2 milijarde eura.

 

Povezane vijesti