Aktuelno Art Kultura

Otvorena izložba kaligrafije „Hajat”, u znak šehida Srebrenice

U okviru obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) otvorena je izložba kaligrafije „Hajat“, mlade umjetnice iz Novog Pazara, Selme Mekić.

“Mlada umjetnica izložbu koju je nazvala Hajat poklanja Srebrenici. Riječ „Hajat“ je znači „Živi“, a simbolično naziv podsjeća na sve stradale u genocidu u Srebrenici i to da kroz sjećanje na njih oni su živi i opominju da zločin koji se ne kazni osuđen je da se ponovi”, navedeno je povodom otvranja izložbe iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Autorica je istakla da joj je pripala posebna čast i velika odgovornost da predstavi svoju osmu izložbu kaligrafije po redu, koja je nosila naziv “Hajat”, te da je na taj način odala počast žrtvama u Srebrenici.

“Hajat je život, a šehidi su živi, nisu umrli. Hvala Bošnjačkom nacionalnom vijeću, hvala svim mojim dragim ljudima koje ni kiša nije spriječila da budu uz mene. Jer šta je uspjeh ako ga ne podijelite sa drugima? Hvala i mojim dragim ljudima koji su bili spriječeni da dođu. Hvala mojim roditeljima koji me trpe i kad jesam i kad nisam strpljiva i svoja. Hvala dragom Bogu što je milostiv i kad činim dobro, i kad se ogriješim o sebi i drugima. Želim da dam mali doprinos da ova umjetnost ponovo zaživi, a naše je samo ono što damo”, poručila je mlada umjetnica na društvenim mrežama gdje je prate na hiljade poštovalaca.

Selma Mekić je rođena 23. 08. 1990. godine u Novom Pazaru, diplomirala je na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu, pored kaligrafije bavi se i modnim dizajnom. Samostalne izložbe imala je u Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu, Bijelom Polju i Mostaru. Učestovala je na kolektivnim izložbama u Berlinu, Teheranu i Dubaiju.

Bošnjačko nacionalno vijeće svojim aktivnostima afirmiše stvaralaštvo mladih putem otvorenih konkursa i direktnom podrškom njihovih projekata.

Povezane vijesti