Aktuelno Art Kultura Novi Pazar

Otvorena izložba ulja, pastela i crteža Mehmeda Slezovića

U Novopazarskom muzeju sinoć je otvorena izložba ulja, pastela i crteža Mehmeda Slezovića. Radovi iz dva ciklusa „Meditacije na Seni“ i „Pariz slika i grad“ predstavljeni su kako u Muzeju, tako i u Galeriji MMC Kulturnog centra Novi Pazar.

“Bilo je očekivano veliko interesovanje publike, a i Muzej i Galerija Kulturnog centra su do kasno u noć bile otvorene zbog stalnog pristizanja posjetilaca. Ovom izložbom Muzej Ras Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar predstavljaju Slezovićev rad od 2012. do 2019. godine, a saradnja u kulturi i podrška novopazarskim umjetnicima podržana je od autora izložbe i svih prisutnih gostiju na otvaranju”, rečeno je na otvaranju izložbe.

Predstavljeni Slezovićev rad u prethodnih sedam godina su slikarske tehnike pastela i ulja na platnu, a koji je, kako je obkavio Kulturni centar Novi Pazar, obilježen pomerenim interesovanjima za urbane i pejzažne teme pariskog ambijenta.

“Iza ljepote prizora autor otkriva duhovni naboj kojim preobražava motiv do oduhovljenog ambijenta prirode prevazilazeći granicu između spoljnjeg i unutarnjeg, potvrđujući stvaraoca ishodištem projektovane duhovne slike svijeta. Ostajući na istim poetskim postavkama autor proširuje opseg svojih motiva obogaćujući ih novim iskustvima duha epohe početnih decenija novog vijeka i obnovljenih figurativnih tendencija”, stoji u opisu izložbe.

Izložba će u Muzeju biti postavljena naredna dva mjeseca, a u Galeriji MMC-a mjesec dana.

Mehmed Slezović je rođen 1960. godine u Novom Pazaru. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1985. godine kod prof. Radenka Miševića. Postdiplomske studije slikarstva završio je kod prof. Mome Antonovića, na istoj školi 1987. godine, a potom i postdiplomske studije grafike kod prof. Emira Dragulja, 1990. godine. Doktorirao je iz oblasti teorije umjetnosti na temi “Umjetnički crtež u savremenoj praksi i teoriji”. Član je ULUS-a i Grafičkog kolektiva Beogradskog kruga od 1987. U periodu od 1985. do 2019. godine izlagao je samostalno više od 60 puta u zemlji i inostranstvu, i kolektivno preko 300 puta.
Radovi mu se nalaze u muzejskim kao i drugim brojnim zbirkama. Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada.

Povezane vijesti