Društvo Ekonomija Srbija

Penzionerima vratiti dio smanjenih penzija

Osnovni sud u Bačkoj Palanci presudio je u korist penzionera J.M. i naložio Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da mu nadoknadi sve ono što mu je do sada uzeto primenom neustavnog Zakona o privremenom načinu isplate penzija, saopćio je danas Pokret “Dveri”.

Ocjenjuje se da “ova presuda otvara put svim penzionerima da napokon vrate ono što im je ovim zakonom oteto i potvrđuje da su Dveri bile u pravu kada su to nekoliko puta tražile”.

Pokret “Dveri” je pozvao sve penzionere da, kako se navodi, na ovaj način potraže pravdu pred sudom, dok nadležni republički organi ne pronađu sistemsko rješenje kojim bi se svim penzionerima nadoknadila šteta.

Parlament Srbije je na sjednici održanoj 26. 10. 2014. godine, po hitnom postupku, usvojio Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, koji je dan kasnije objavljen u Službenom glasniku. Primena tog zakona novembra 2014. godine, i traje do daljeg.

Kako navodi autor teksta, general u peniziji, u listu “Danas” od 24. januara 2018. godine Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija ima šest (6) članova, 2. i 3. član dovode u pitanje samu supstancu Ustavom zagarantovanog prava na penziju.

“Zakon počinje od isplate penzija za novembar 2014. godine. Kraj primene zakona je nedefinisan, ostaje tajna njegove privremenosti, moguće je da taji i podvalu. Sumnju u podvalu podstiče i sam naziv privremeni zakon. Neki poslanici tadašnjeg saziva skupštine iznose da je u tekstu zakona koji je usvojen figurirao rok kraj 2017. godine. Međutim, u objavljenom tekstu taj rok je izbrisan, ali je ostala formulacija u naslovu zakona – privremeni”, stoji u tekstu “Privremeni način isplate penzija – tajni prihodi države”.

U nastavku analitičkog teksta se navodi.

– Dalje se pojašnjava da prema članu 70 Ustava, penzijsko osiguranje se uređuje Zakonom, a staranje o ekonomskoj snazi penzionera je obaveza države. Sistem penzijskog osiguranja uređuje se Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. To je sa stanovišta Ustava jedini merodavan zakon, kojim se mogu uređivati prava korisnika penzija.

Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija nema tu snagu, pa ne može da uređuje ono što spada u materiju sistemskog zakona, pošto ga predsednik Republike nije zaustavio, izazvao je pravni poremećaj u penzijskom sistemu, jer su odredbe privremenog zakona blokirale još uvek važeće odredbe sistemskog zakona.

Država Srbija ima mehanizme kontrole ustavnosti donetih zakona. Ključ za njegovo pokretanje je u rukama Ustavnog suda, kome su takve inicijative već pristigle.

Ustav Srbije definisano je da se dostignuti nivo ljudskih prava ne može smanjivati. Država u određenim situacijama može smanjivati izdvajanja za penzije, ali tada dostavlja rešenja za penzije po novim zakonskim odredbama. U slučaju određenog broja penzionera u Srbiji nisu doneta rešenja sa poukom o pravnom leku.

Ustav Srbije definiše da pravo svojine (a to je penzija) može biti ograničeno ili oduzeto, ali samo u javnom interesu koji je uređen zakonom i to uz naknadu. Zakonom o privremenom načinu isplate penzija grubo su narušeni i jedan i drugi ustavni uslov.

Krajem 2017. godine Fiskalni savet predlaže Vladi fazno ukidanje smanjenja penzija u 2018. i 2019. godini. Po predlogu penzije bi trebalo da budu vraćene na iznos pre umanjenja posle 2019. godine.

O naknadi, kojom Ustav uslovljava oduzimanje imovine građanima, u Zakonu nema ni reči. Članom 4 Zakona stoji da se isplata umanjenih penzija smatra konačnom. Taj postupak zakonodavca je očigledno protivustavan i samovoljan.

Na kraju ostaje nejasno koliko će nam biti oduzeto od penzija, kao prilog za očuvanje finansijske održivosti penzionog sistema. Sve penzije su rezultat višegodišnjeg rada i ostvarene su po zakonu shodno visini uplaćenih sredstava u toku radnog veka.

Očigledno da je neznanje, samovolja i nepoštovanje prema ljudima koji su ugradili sebe u izgradnju i razvoj zemlje bili prisutni kod donošenja ovog zakona. Oštećenim i uvređenim penzionerima nude se dve mogućnosti u borbi i nemirenju sa trenutnom situacijom. Prva je da podnesu tužbu radi zaštite svojih prava, borbe protiv samovolje i zaštite svog dostojanstva. Druga mogućnost je da dužinu oduzimanja povežemo sa dužinom vremena našeg penzionerskog života.

Foto: Dveri, Pixabey

Povezane vijesti