Aktuelno Sandžak

Pet kandidata za sandžačkog muftiju

Izbor predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i sandžačkog muftije, u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS), održaće se u Tutinu, sutra, u subotu 9. februara 2018. godine, potvrđeno je za SNews iz te islamske zajednice

“Pet je kandidata za sandžačkog muftiju i među njima su istaknuti alimi i imami u Sandžaku. Izbori će se održati u Sultan Fatihovoj džamiji (kod fabrike Dallas) nakon podne namaza”, rečeno je iz Rijaseta IZ Srbije.

Nakon izbora za sandžačkog muftiju u jednom tutinskom restoranu će biti održana i svečana akademija na kojij se očekuje prisustvo oko hiljadu džematlija, imama i gostiju iz svih sandžačkih mjesta.

Na skup su prisustvo najavile delegacija Mešihata IZ-e Crne Gore, IZ-e Makedonije, džemata i predstavnika islamske zajednice iz raznih mjesta u Srbiji i regionu.

U Novom Pazaru je 27. marta 2007. održan Objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji čime je formalno prestao da postoji Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, a u okviru te islamske zajednice formirano je Muftijstvo sandžačko, Muftijstvo beogradsko-novosadsko i Muftijstvo.

Iste godine je formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) u okviru kojeg je organizaciono, pod tim imenom, sa imamima koji su izašli iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) priključili Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS), nastavio da djeluje Mešihat Islamske zajednice Sandžaka.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka kao zasebna islamska zajednica, a koju Republika Srbija i Republika Crna Gora zvanično nisu priznala pod tim imenom, osnovan je 1993. godine u Novom Pazaru kada je za prvog sandžačkog muftiju izabran Muamer Zukorlić.

Nakon podjele u islamskoj zajednici 2007. godine funkciju predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i sandžačkog muftije u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije, obavljao je Hasib ef. Suljević, svršenik Gazi Husrev-begovu medresu i Islamskog teološkog fakultetu u Sarajevu.

Previranje u organizaciji i rukovođenju u Mešihatu IZ Sandžaka traju već nekoliko godina.

Povezane vijesti