Društvo Globus Gusinje Plav Sandžak

Plavljani i Gusinjani na teferidžu u New Yorku: Kad zasvira halaturko

Nezapamćen broj posjetilaca, uglavnom zajednice iseljenika iz Plava i Gusinja, okupio se prošlog vikenda na teferidžu u New Yorku koji je organizirala “Fondacija Gusinje”

Na tradicionalnom skupu zajednice Plavljana i Gusinjana održana su takmičenja u fudbalu, košarci i odbojci i priređe kulturni i zabavni program.  Piknik je održan na Crompond Road, Yorktown Heights.

“Tek završeni Ramazanski bajram je bio prilika da se podijeli preko 250 Bajramskih paketića nasim najmlađim gostima. Fudbalski turnir je privukao 12 ekipa, što onih iskusnih (ekipa Malo Whiskey), što nadolazećih mladih snaga (ekipa Big 90), i time pokazao da i u ovu, ne baš fudbalski poznatu zemlju, ovaj sport i dalje važi za najpopularniji u našoj zajednici. Turnir je osvojila ekipa koja je prestavljala naš poznati kafić Baltazar koji se nalazi u Astoriji. Sastojala se od iskusnih igrača kao i nekoliko supertalentovanih klinaca (Alen Kolenović, Adem Vučetović). Vucetovic je inace proglasen za MVP (igrača turnira) prije svega zahvaljujući golovima u finalu protiv ekipe Malo Whiskey. Ta utakmica je završena 2:1 u korist Baltazara”, objavila je Fondacija Gusinje na svom fb profilu.

Gepostet von Fondacija Gusinje am Sonntag, 9. Juni 2019

Dodaju da, ono što je ukrasilo kašarkaski turnir jeste zavidan kvalitet, sa čime se složio i košarkas Real Madrida i reprezentativac Crne Gore Dino Radončić koji je bio prisutan na jučerašnjem Pikniku. Pobjedik turnira je bila ekipa zvana Z Crew koja je u finalu savlada ekipu zvani I Kids. MVP (najkorisniji igrač) turnira je bio Edis Dervišević nekadašnji član Long Beach State Univerziteta.

Gepostet von Fondacija Gusinje am Sonntag, 9. Juni 2019

Zvuci Halaturka i poznatih pjesama sa “naših prostora” u izvodjenju našeg poznatog umjetnika Mikija Kolenovića nisu prestajali do pred sam mrak, a broj igrača bio je više nego zavidan. Majstor svog zanata Miralem Kolenović se potrudio da ima dovoljno hrane i pića za sve prisutne.

“Za kraj samo treba reći da kroz ovakve skupove nači obicaji, kultura i tradicija i dalje žive u nama i prenose se na one mlađe”, poručili su iz Fondacije Gusinje i još jedno okupljanje, u selema, istim povodom najavili za kraj avgusta ili početak septembra.

Foto: Fondacija Gusinje, fb

Povezane vijesti