4 Oktobra, 2023
Aktuelno Politika Turska

Po prvi put se održava drugi krug presjedničkih izbora u Turskoj

U Turskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora. Širom zemlje birališta su otvorena u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), objavila je Anadolija.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

Kilicdaroglu glasao u Ankari, Erdogan u Istanbulu

Predsjednički kandidat opozicionog Nacionalnog saveza i predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu glasao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na biralištu u školi u turskoj prijestolnici Ankari.
Kilicdaroglu je na biračko mjesto stigao u pratnji supruge Selvi.

Foto: https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1662777034890702850?s=20

Predsjednički kandidat opozicije izjavio je nakon glasanja da vjeruje u pobjedu.

“Pobijedit ćemo, vidjet ćete, vjerujem u volju naroda”, rekao je Kilicdaroglu novinarima te dodao:

“Pozivam građane da izađu na glasačka mjesta. Vjerujem da će zdrav razum naroda i demokratija pobijediti.”

Aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u drugom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji glasao je na biralištu u Istanbulu.

Foto: https://twitter.com/Akparti/status/1662766088105410561/photo/1


Aktuelni predsjednik Erdogan, kandidat Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), glasao je u pratnji supruge Emine Erdogan na biračkom mjestu u školi u istanbulskom distriktu Uskudar.

Erdogan je nakon glasanja novinarima kazao da se prvi put u historiji turske demokratije održava drugi krug predsjedničkih izbora.

“U drugom krugu naravno nema stranaka. Postoje samo dva kandidata i zato vjerujem da će današnje glasanje biti obavljeno vrlo brzo. U svijetu ne postoji država u kojoj izlaznost dostiže 90 posto. Turkiye je na najbolji način pokazala demokratsku zrelost izlaznošću do 90 posto. Vjerujem da će i danas biti isto tako”, rekao je.

Erdogan je izrazio želju da izbori budu od koristi za cijelu državu i građane.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: