Aktuelno Politika Turska

Pobjedio Imamoglu, sekularisti se nakon 25 godina vraćaju na čelo Istanbula

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu, prema prvim preliminarnim rezutatim, pobjednik je ponovljenih izbora za gradonačelnika Istanbula.

Nakon 25 godina sekularisti su uspjeli da dođu na čelo Istanbula. Aktuelni predsjednik Republike Turke je 1994. godine izabran za gradonačelnika Istanbula.

Kandidat turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradonačelnika Istanbula Binali Yildirim čestitao je Imamoglu izbornu pobjedu.

Kandidat sekualnih i opozicionih partija Imamoglu je u svom prvom obraćanju poručio da će biti gradonačelnih za svih 16 miliona stanovnika Istanbula i zahvalio je stanovnicima najvećeg turskog grada na “zaštiti demokratske tradicije”.

“Zaštitili ste dostojanstvo demokratije Turske pred cijelim svijetom”, rekao je Imamoglu tokom obraćanja u Istanbulu, objavila je Anadolu Agency (AA).

Imamoglu je naveo da su stanovnici Istanbula zaštitili demokratsku tradiciju stariju od stoljeća i zahvalio im na tome.

“Rrezultat izbora nije pobjeda već novi početak za grad” istakao je on.

Binali Yildirim je zjavio je da je njegov oponent Ekrem Imamoglu u vodstvu nakon današnjih ponovljenih izbora u gradu na Bosforu.

Čestitam mu i želim sreću”, poručio je Yildirim iz sjedišta AK Partije u Istanbulu.

Yildirim se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj predizbornoj kampanji.

“Izbori su demokracija. Ovi izbori su još jednom pokazali da demokracija u Turskoj funkcionira u najboljem redu. Konačni rezultati će biti objavljeni poslije”, kazao je Yildirim.

Izrazivši nadu da će rezultati današnjih izbora biti korisni za Istanbul, Yildirim je izrazio nadu da će Imamoglu raditi dobre stvari za taj grad.

Prema nezvaničnim rezultatima, a na osnovu 99,37 posto prebrojanih glasova, Imamoglu iz CHP-a osvojio je 54,03 posto glasova, dok je njegov glavni protivnik Binali Yildirim, iz Stranke pravde i razvoja (AK Parti) osvojio 45,04 posto glasova.

Na ponovljenim izborima za gradonačelnika 10.570. 222 bilo je upisanih glasača na ukupno 31. 186 biračkih mjesta u najmnogoljudnijem gradu Republike Turske. Na izbore je izašlo više od 84 posto građana sa pravom glasa ili 8. 868.664korištena glasa.

Povezane vijesti