Aktuelno Ekonomija Srbija

Pojeftinilo, državne dažbine skuplje od goriva

Cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu pada već duže od mjesec dana, a od prošle sedmice jeftinije je i u Srbiji.

Cijene goriva na jednoj pumpi u Beogradu, 13. februara 2020.

Cijene nafte od početka godine niže su najmanje za 20 posto. Na pumpama u Srbiji naftni derivati su jeftiniji do četiri dinara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović je rekao da globalno tržište utiče i na tržište u Srbiji i da je zbog toga pad cijena goriva očekivan, ali i da ne želi da prognozira dalji pad cijena

Mićović je oojasnio dA 55 odsto maloprodajne cijene goriva čine državna zahvatanja, i stoga se svi ti utjecaji odnose samo na 45 odsto cijene. Sada su naftne kompanije reagovale jer su njihovi troškovi manji.

Mićović objašnjava da na cijenu goriva utiče mnogo faktora, a ne samo cijena sirove nafte, i zbog toga je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cijena.

Objašnjava i da naftne kompanije optimizuju zalihe prema tržištu. Navodi da bi država mogla, u periodu kada se procJeni da su cene niže, da poveća zalihe.

“Sada bi zapravo država, kada su cene goriva niže, trebalo da odreaguje i poveća svoje zalihe. Međutim, većina držva koje imaju ovakav način uređenja zaliha, kao naša, su trome i nemaju mogućnost da brzo odreaguju i naprave te zalihe. Optimizacija komercijalnih zaliha se radi na osnovu tržišnih kretanja pa tako će i ovoga puta biti. Imamo s druge strane velike državne dažbine koje moramo da prestanemo da povećavamo”, zaključio je Mićović za RTS.

Povezane vijesti