Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija

Polaganje male mature: Odložen test iz matematike

Test iz matematike koji su učenici osmih razreda trebali danas da polažu u okviru završnog ispita odložen je za četvrtak, 20. jun, saopštilo je srbijansko ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za sada nisu navedeni razlozi odlaganja, a na društvenim mrežama se spekuliše da je test “provaljen”.

“Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za danas u 9 časova odloženo je za četvrtak, 20. jun 2019. godine. Učenici će test polagati od 9 do 11 časova.Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu, 19. juna 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru.

Kombinovai test iz historije, geografije, biologije, hemije i fizike polagaće se sutra (srijeda) 19. juna od 9 do 11. sati.

Za upis u srenju školu boduje se uspjeh iz šestog, sedmog i osmog razreda sa maksimalnih 60 bodova, a sa tri testa male mature 40 poena. Iz ministarstva prosvjete je saopšteno da u srednjim školama i ove godine ima više mjesta nego učenika koji su ove godine završili osmi razred.

U Srbiji završni ispit polaže 69.595 učenika koji su završili osmi razred osnovne škole. Juče su polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika.

Konačni rezultati završnih ispita biće objavljeni u četvrtak, 27. juna od 8 sati. Upis učenika u srednje škole (prvi upisni krug, osima za baletske i muzičke škole) biće 8. i 9. jula 2019. godine od 8 do 15 sati, saopštilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Povezane vijesti