Aktuelno Društvo Novi Pazar

Policijska akcija protiv prosjačenja u Novom Pazaru, četvoro osuđeno zatvorom

Pripadnici PU Novi Pazar MUP-a Srbije sproveli su danas policijsku akciju usmjerenu u cilju suzbijanje prosjačenja u Novom Pazaru i priveli najmanje 15 osoba.  Sudija Prekršajnog suda u Novom Pazaru je već danas osudio četiri lica zatvorskom kaznom, nezvanično je potvrđeno za SNews.

Akcija u suzbijanju prosjačenja sprovedena je dva dana nakon što je SNews, pod naslovom “Novi Pazar zvanično: Prosjačenje na minumumu, kockanja i prostitucije nema”, objavio istraživački tekst na ovu temu. Poslije toga su se na društvenim mrežama pojavili snimci i fotografije koje su podstakle javnost da izvrši pritisak na nadležne državne organe.

Kako je predočeno u policijskoj akciji je pred sudijom za prekršaje dovedeno više lica, među kojima i majke sa djecom i maloljetnici, a četiri lica su osuđena zatvorskom kaznom.

“Protiv više lica je podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaj ugrožavanja spokojstva građana ili narušavanja javnog reda i mira prostačenjem. Četiri lica su dobila zatvorske kazne, za nekoliko je izrečena novčana kazna i opomena”, rečeno je za SNews.

Policijska akcija je sprovedena u saradnj sa Centrom za socijalni rad u Novom Pazaru.

Na društvenim mrežama su se pojavili navodi da su među privedenim osobe koje se vide na ranije objavljenim simcima kako dodovode djecu da prose i od njih sakupljaju novac.

Toliko je ljudi koji su stvarno muftačni i potrebna im je pomoć, al vas nema nigde.A dajete ovima koji su pravi primer organizovanog kriminala, iako to svi znate.Ovako dodje šef ove dece, pokupi satnice, pola ponese njegovom šefu, a pola u kockarnicu na voćkice i veća manja.Video napravio: Denis H.

Gepostet von Admir Muslijevic am Donnerstag, 6. Juni 2019

autor videa: Denis. H., fb

Posljednjih dana, uoči bajramskih blagdana i tokom ramazanam u Novom Pazaru i drugim sandžačkim mjestima, znatno se povećao broj prosjaka na ulicama, ali onih koji obilaze kuće i traže milostinju.

Podsjećamo da je pred Prekršajnim sudom u Novom Pazaru tokom 2018. godine pokrenuto šest prekršajnih postupaka zbog prosjačenja i donijeto pet odluka za taj prekršaj. Kako je zvanično navedeno, u odgovoru SNews-u na zahtjev za pristup informacija od javnog značaja, Prekršajni sud u Novom Pazaru je odluke za ugrožavanje spokojstva građana prosjačenjem donio “u zakonskom minimumu”.

Nezvanično, prosječanje kod nas je, u većini slučajeva, organizovano ili je to porodični “posao”. Prosjačenje nije krivično djelo već po Zakonu o javnom redu i miru je prekršajno kažnjivo.

Prema članu 12 Zakona o javnom redu i miru “ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir – kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana”.

“Ko prekršaj iz stava 1. ovog člana, izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana”, stoji u članu 12 Zakona o javnom redu i miru.

Povezane vijesti