Aktuelno Društvo Novi Pazar

Ponovo pozivi u vezi “prajd šetnje” u Novom Pazaru

Pod naslovom “Zajedno Bošnjaci i Srbi i svi ostali”, na jednoj fb grupi koju prati veći broj korisnika ove društvene mreže sinoć je objavljen apel na miran protest protiv održavanja “prajd šetnje” u nedjelju, 15, septembra u Novom Pazaru.

Za sada nema zvaničnih potvrda o zakazanom javnom skupu ovog tipa, a Facebook je ovaj post ukrzo uklonio. Apel je podijelio veći broj korisnika iz Novog Pazara.

“Pošto su danas javno objavili da će šetati 15. septembra (nedjelja) upućujem apel svim dobrim i čestitim ljudima u Novom Pazaru, Bošnjacima i Srbima, svima kojima je stalo do vjere, kulture, tradicije, dostojanstva, morala, porodice, da svi zajedno prošetamo ulicama Novog Pazara, istoga dana i pokažemo svijetu da se u ovom gradu poštuju samo prave vrijednosti”, piše u pozivu.

Pozvane su i, kako je navedeno, sve majke da se pridruže šetnji sa svojom djecom i kolicima, sve učenike vjerskih škola, njihove profesore, učenike osnovnih i srednjih škola i njihove profesore, penzionere, sportiste, javne ličnosti.

“Najpre pozivam Sup u Novom Pazaru da ne odobri njihov zahtjev, onako kako su skup zabranili i prošloga puta. Tu bruku treba da drže među svoja četiri zida. U protivnom neka računaju da će i nas biti preko 5.000. Šetnja bi bila mirna, porodična, dostojanstvena, bez skandiranja i prozivanja druge strane, bez nasilničkog ponašanja, sa pozitivnim vibracijama i porodičnim vrijednostima”, navedeno je u pozivu preko društvene mreže.

Podsjećamo da su LGBT aktivisti za 2. septembar bili prijavili održavanje skupa u Novom Pazaru ali su odustali nakon što im je iz PU Novi Pazar predočeno da ne postoje uslovi za održavanje takvog skupa.

U Novom Pazaru je istog dana nekoliko desetina mladih ljudi protestovalo protiv održavanja šetnje homoseksualaca, odnosno LGBT aktivista.

U međuvremenu na društvenim mrežama pojavile su se reakcije LGBT aktivista i organizatora Beogradskog prajda 2019. na neodržavanje šetnje u Novom Pazaru, kao i stranica internet gejsandzak.wordpress.com i profil @gejsandzak na twitteru.

U okviru Prajd karavana u Srbiji su do sada održane šetnje gradskim ulicama u Kraljevu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu i prije tri dana u Šapcu. Organizatori ovih skupova su Beograd Prajd 2019. i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Beograda. Pored Novog Pazara sličan skup, nakon protesta nekoliko deseina mladića, nije održan ni u Valjevu.

Nedelja ponosa u Beogradu se održava od 9. do 15. septembra i biće završena “Paradom ponosa”. pod sloganom „Ne odričem se“ u nedelju, 15. septembra.

Prva “Povorka ponosa” održana je u nedjelju, 8. septembra u Srajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti