Aktuelno Društvo Regija Srbija

Potpisan Memorandum o saradnji Islamske zajednice Srbije i Islamske zajednice Sjeverne Makedonije

Velikodostojnici Islamske zajednice Srbije (IZS) i Islamske zajednice Sjeverne Makedonij u Skoplju su potpisali Memorandum o saradnji dvije islamske zajednice.

Nakon susreta koji je u utorak održan u sjedištu IZ-e Sjeverne Makedonije, ispred Islamske zajednice Srbije Memorandum je potpisao reisu-l-ulema IZS Sead ef. Nasufović, dok je ispred Islamske zajednice Sjeverne Makedonije to učinio reisu-l-ulema IZSM Sulejman ef. Rexhepi.

Memorandum o saradnji predviđa organizovanje vjerskih, kulturnih, naučnih, humanitarnih i društvenih aktivnosti radi unaprjeđenja islamskih vrijednosti muslimanskog stanovništva u Republici Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji.

Reis Nasufović je između ostalog kazao da je cilj ovog Memoranduma podizanje vjerske svijesti, pravilno organizovanje muslimana i razvoj islamskog života.

Potpisivanju Memoranduma je prisustvovao i muftija preševski Nedžmedin ef. Saćipi.

Muftija Saćipi je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje dvije islamske zajednice te je istakao spremnost za „produbljivanje bilateralne saradnje, uvijek na temelju Časnog Kur’ana i sunneta Poslanika, alejhis-selam, a sve u interesu zajednice i vjernika koje predstavljaju.“

“Skoplje i Beograd su dva velika centra koja na čvrstim osnovama iskrene saradnje mogu doprineti promociji islamskih vrednosti i dostojanstvenom životu vernika ove dve države”, rekao je Muftija Saćipi.

Foto: Islamska zajednica Srbije (IZS)

Povezane vijesti