Aktuelno Ekonomija Novi Pazar Tutin

Potpisan prvi zajednički projekat Tutina i Novog Pazara

Predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot i Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisali su u srijedu međuopštinski sporazum o realizaciji projekta EU PRO Razvoj Geografsko informacionog sistema. Vrijednost projekta je 140 hiljada evra, a nosilac je Grad Novi Pazar.

Hot i Biševac su se saglasili da je uvođenje i razvoj geografskog informacionog sistema (GIS), kao prvi zajednički projekat dvije lokalne samouprave, od velikog značaja.

Kako je saopšteno iz Opštine Tutin projekat podrazumjeva kupovinu opreme i uspostavljanje katastra podzemnih instalacija što će najviše koristiti javnim preduzećima i investitorima.

Pri izvođenju građevinskih ili infrastrukturnih radova dolaziće do minimalnog oštećenja podzemnih instalacija. Takođe, svi podaci će biti dostupni na internetu pa će budući investitori imati na raspolaganju sve informacije o instalacijama.

Predsjednik opštine Tutin Kenan Hot je rekao da će implementacijom GIS-a, u okviru kojeg će biti uvezani podaci 10 institucija, koristi imati i građani, kao i da će se pojedine procedure završavati brže ili koštati manje.

“Tutin će nastaviti da radi na unaprjeđenju saradnje sa Novim Pazarom. Tu su i projekti rekonstrukcije puta i izgradnje gasovoda, radimo i na jezeru Gazivode, a uskoro će početi i izrada studije za zajedničku deponiju”, izjavio je Hot.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je ocjenio da će razvijanje ovog sistema pomoći dvema opštinama da gubitke tokom izvođenja infrastrukturnih radova svedu na minimum.

Projekat razvoja GIS-a u Novom Pazaru i Tutinu sa preko 122.000 evra finansijski je podržala Evropska unija (EU), preko razvojnog programa EU PRO, dok će lokalne samouprave dodati još oko 22.000 evra.

Njime će biti unapređen postojeći i uspostavljen integrisani GIS, dok će analiza prostornih i drugih podataka i izrada specijalizovanih aplikacija omogućiti bolje upravljanje postojećim resursima i njihovu promociju sa ciljem privlačenja investicija.

Foto: Opština Tutin

Povezane vijesti