Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Povučen prijedlog za utvrđivanje datuma smrti Aćifa Hadžiahmetovića

Osnovni sud u Novom Pazaru je prije skoro godinu dana donio rješenje kojim je povučen prijedlog o utvrđivanju tačnog datuma smrti Aćifa Hadžiahmetovića, potvrđeno je za SNews.

Portparol Osnovnog suda u Novom Pazaru Edin Hodžić rekao je da je posupajući sudija u ovom predmetu rješnje o povlačenju predmeta donio 30. janauara 2019. godine, najvjerovatnije, kako je pojasnio, jer se na ročištu nisu pojavili učesnici u tom postupku.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je još 13. novembra 2012. godine , u ponovljenom postupku, Višem sudu u Novom Pazaru podnijelo prijedlog za rehabilitaciju rahmetli Aćifa Hadžiahmetovića i poništenje presude Vojnog suda Divizijske vojne oblasti za Sandžak br. 6 od 19. januara 1945. godine, kojom je osuđen na smrt strijeljanjem uz trajni gubitak časnih prava.

Postupak za rehabilitaciju Hadžiahmetovića prekinut je 9. septembra 2013. godine do pravosnažnog utvrđivanja datuma smrti Aćifa Hadžiahmetovića.

Bošnjačko nacionalno vijeće je preko pravnog zastupnika Osnovnom sudu u Novom Pazaru podnijelo prijedlog da sud utvrdi da je Aćif Hadžiahmetović umro u Novom Pazaru, dana 21. januara 1945. godine u 11.00 sati.

Aćif Hadžiahmetović u uniformi osmanskog oficira s ocem Eminom (Foto-kolorizacija: Damir Gruda)

U tom prijedlogu navedeno je da je Aćif Hadžiahmetović rođen neutvrđenog dana 1887. godine u Novom Pazaru od oca Emina Hadžiahmetovića i majke Duze Hadžiahmetović i nije upisan u matičnu kjnigu rođenih koja se vodi za matično područje Novi Pazar.

Povlačenjem prijedloga za utvrđivanje tačnog datuma smrti Aćifa Hadžiahmetovića u pravnom smislu značilo bi i okončanje postupka za njegovu rehabilitaciju, ali ovo nije zvanično potvrđeno iz Višeg suda u Novom Pazaru.

Na usmeni zahtjev za informacije o ovom postupku iz Višeg sudu u Novom Pazaru novinaru SNews-a je predočeno da je za takve informacije potrebno upititi pismeni zahtjev.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas je potvrđeno da će nastaviti da se zalažu za rehabilitaciju i povratak svih oduzetih prava Aćifu Hadžiahmetoviću kao jednoj od najznačajnih ličnosti iz bošnjačke i sandžačke historije.

Danas se navršilo 75 godina od strijeljanja predvodnika odbrane Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu od četnika, najistaknutijeg sandžačkog političara između dva svjetska rada i lidera stranke “Džemijet”, Aćifa Efendije Hadžiahmetovića.

Hadžiahmetović je zajedno sa svojim prijeteljima i saradnicima strijeljan od strane partizanskih vlasti 21. januara 1945. godine na stratištu Hadžet, u blizini novopazarske bolnice. Mjesto njegovih posmrtnih ostatka do danas je ostalo nepoznato.

Povezane vijesti