Aktuelno Društvo Novi Pazar

Poziv za “ambasadore Novog Pazara”

Centar za djecu i omladinu “Duga” u Novom Pazaru pozvao je mlade da učestvuju u projektu “Novi Pazar u dijalogu”.

Centar Duga kao domaćin Dijalog kafea svojim djelovanjem promoviše kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja i razumevanja. Projekat, preko Dijalog kafea, podržavaju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Grad Novi Pazar.

“Polaznici će biti ambasadori Novog Pazara. Kroz ovaj program imaće priliku da učestvuju na nacionalnim i internacionalnim sesijama Dijalog kafea, budu domaćini mladima iz Beograda, Novog Sada i Subotice tokom posjete Novom Pazaru i upoznaju mlade ljude iz drugih dijelova Srbije i steku nova znanja i iskustva”, navedeno je u pozivu koji je objavljen na sajtu Grada Novog Pazara.

Kako se ističe učešćem u ovom programu stiče se pravo na Sertifikat, koji će biti potvrda omladinskom aktivizmu.

Povodom Dana mladih Dijalog kafe Novi Pazar učestvovao je na regionalnoj sesiji sa Dijalog kafeom Beograd i predstavnicima organizacija mladih iz Podgorice i Sarajeva. Tema sesije bila je “Transformacija obrazovanja”.

Dijalog kafe Novi Pazar dio je internacionalne komunikacijske platforme koja povezuje Dijalog kafe centre širom svijeta i to je mehanizam promocije kulturnog diverziteta i platforma za razmenu znanja i iskustva.


Podsjećamo da su Dijalog kafe u Novom Pazaru početkom 02. 2015. godine otvorili bivši turski ambasador u Srbiji Mehmed Kemal Bozay zajedno sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Irenom Vojačkov Solorano, ambasadorom Japana u Srbiji Masafumi Kurokijem i bivšim gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem

Dijalog kafe u Novom Pazaru je, kako je tada poručeno, mjesto gdje će mladi ljudi razmenjivati iskustva i imati dijalog o pitanjima vezanim za kulturu, vjeru, civilizaciju, mir, sigurnost i razvoj.

Dijalog kafe u Novom Pazaru je prvi zajednički projekat Turske, UNDP-a i Japana, dio je globalne “Mreže Dijalog kafea”, u koji su uključeni 12 gradova u svijetu poput Lisabona, Pariza, Londona, Amsterdama, Klivlenda i Kaira.

Foto: Grad Novi Pazar

Povezane vijesti