8 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak

Predsjednica BNV-a: Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka

Aktuelna predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.

Podsjetila je da je tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS-a, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili su se za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

“Svjedočimo da je zadnjih godina Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka i obilježava se, na našu radost u mnogim institucijama. Nakon 18 godina od usvajanja Odluke o Danu Sandžaka, ostajemo ponosni što smo upravo ovdje iz prostorija Bošnjačkog nacionalnog vijeća počeli obilježavanje Dana Sandžaka. Ostajemo ponosni što smo dio nacionalne ideje koja je iznjedrila, hrabro iznijela i podijelila plodove u čijoj slasti danas uživaju svi Bošnjaci”, istakla je Curić.

Ona je svim građanima i građankama Sandzaka u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitala 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da “samo zajedno možemo izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: