Foto Kultura Muzika Sandžak

Predstavljen “Pirinče – instrument koji nestaje”

U okviru projekta “Pirinče – instrument koji nestaje”, u restoranu “Avlija” u Novom Pazaru sinoć je prikazan dokumentarni film i održan koncert na  svirali (fruli) od mesinga (tur. pirince-mesing).

Autorica projekta i prikazanog filma, profesorica muzike i pijanistkinja iz Novog Pazara, Naka Nikšić je istakla da pirinče predstavlja element nematerijalnog kulturnog naslijeđa ovih prostora.

“Kako je i ovaj element nematerijalne kulture svakodnevno izložen različitim faktorima koji ugrožavaju jegov opstanak u bošnjačkoj nacionalnoj zajednici, bilo je neizbježno da skrenemo pažnju na ovaj problem, kao i mjere koje je potrebno preduzeti u cilju njegove popularizacije, čuvanja i njgeovanja”, istakla je Nikšić u brošuri gdje su publikovani transkribovani razgovori i saznanja o gotovo zaboravljenom instrumentu, kao i dosadašnje aktivnosti usmjerene da on ne bude zaboravljen.

Na promociji, izvedbom na svirali pirinče, predstavio se narodni virtuoz iz Dolova, općina Tutin, Mujko Ugljanin. Mujko je rekao da može, kada je raspoložen, i po nekoliko sati da svira, najomiljenija melodija mu je “Karanfil se na put sprema”.

Tehnika sviranja na pirinče je, kako narodni svirači kažu, “prediše”, tako što se istovremeno svirači neprimjetno na nos udišu vazduh i puhaj u cijev koja nema pisak, te tako mogu satima da sviraju.

“Ranije se ovako sviralo, prekrstim, ka begovi (pokazuje na koljena), iskosim malo u desnu stranu i oslonim  sviralu na koljeno”, objasnio je Mujko ne krijući zadovoljstvo zbog popularizacije instrumenta na kojem svira od svoje mladosti.

Na promociji projekta KUD Mladih Novi Pazar, koji je jednim dijelom podržalo srbiajnso Ministarstvo kulture i informisanja, iznešen je i prijedlog da se pirinče uvrsti kao sasatvni dio orkestra u Novom Pazaru i, kao dio nastave na bosanskom jeziku, uvrsti u udžbenike muzičke kulture.

Povezane vijesti